20.09.2007. / 09:40

Autor: Nina Tomljanović

SARAJEVO

Silajdžić: U BiH situacija gora nego za vrijeme rata

Silajdžić je komentirajući mogući srpsko-hrvatski dogovor o preustroju BiH ocijenio kako ono što nude stranke iz Republike Srpske ni na koji način ne može odgovarati Hrvatima jer bi područja poput Dervente ili Bosanskog Broda na taj način trajno ostala u sastavu RS

"Teorijski govoreći, situacija u BiH je još gora s tim što ovoga puta nema zločina i ubijanja. Tijekom rata tri i pol godine smo vjerovali obećanjima međunarodne zajednice da će stati na kraj politici etničkog ekskluzivizma no to obećanje je samo djelomice ispunjeno i to na kraju", kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u intervjuu koji je jučer objavilo "Oslobođenje".

Smatra da je međunarodna zajednica odgovorna jer je prestala inzistirati na jačanju tijela vlasti države BiH čime je odbacila sva načela na kojima je prije inzistirala.

Na pitanje novinara može li zbog ovakvog stanja doći do radikalizacije prilika među Bošnjacima, Silajdžić je kazao kako su pripadnici tog naroda sve više zbunjeni. "Zapad ovakvom politikom prema Bošnjacima šalje poruke muslimanima u drugim dijelovima svijeta da se neće staviti na njihovu stranu, bez obzira koji stupanj demokratizacije i sekularizacije dostignu", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Silajdžić je komentirajući mogući srpsko-hrvatski dogovor o preustroju BiH ocijenio kako ono što nude stranke iz Republike Srpske ni na koji način ne može odgovarati Hrvatima jer bi područja poput Dervente ili Bosanskog Broda na taj način trajno ostala u sastavu RS. "Uostalom, sve stranke iz Federacije BiH suglasne su da BiH treba organizirati na principu multietničkih regija", zaključio je Silajdžić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika