20.09.2007. / 12:40

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA BRODOGRADILIŠTA

Državna potraživanja prema Lencu prodat će se Uljaniku i Tankerskoj plovidbi

Premijer je naglasio da se radnicima Lenca jamče radna mjesta u idućih pet godina, a brodogradilištu perspektiva da će nastaviti poslovati, kako s domaćim, tako i stranim kooperantima

"Viktor Lenac ponos je hrvatske brodogradnje koja je brand i ima tradiciju dužu od 100 godina, i zato nismo dopustili da Lenac ode u stečaj i radnici završe na ulici", kazao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade gdje je odlučeno da će se državna potraživanja prema brodogradilištu Viktor Lenac prodati pulskom Uljaniku i zadarskoj Tankerskoj plovidbi.

Premijer je naglasio da se radnicima Lenca jamče radna mjesta u idućih pet godina, a brodogradilištu perspektiva da će nastaviti poslovati, kako s domaćim, tako i stranim kooperantima. "Kada danas neki pokušavaju reći da brodogradilišta ne valjaju i da ih treba zatvoriti, mi smo protiv toga", dodao je Sanader, istaknuvši kako Vlada ne zatvara oči pred izazovima da će u procesu približavanja EU morati uskladiti propise o subvencijama u brodogradnji, ali da to ne znači kako će zatvoriti brodogradilišta i da će radnici ostati bez posla.

Bivšu Vladu prozvao je ministar financija Ivan Šuker kazavši da je, zbog unutarstranačkih sukoba, "gurnula" Lenac u stečaj, a da ga aktualna Vlada spašava, kako u pogledu zadržavanja radnika, tako i planiranim ulaganjima - poslovnim je planom utvrđeno da Tankerska plovidba i Uljanik, uz ugovorenih 58 milijuna kuna, u daljnji tehnološki razvoj Lenca ulože dodatnih 30 milijuna eura.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade je kazao da država, odnosno HFP, zadržava 13,89 posto udjela u Lencu. Najavio je da će se, donošenjem strategije za privatizaciju ostalih pet velikih brodogradilišta, i taj postotak udjela na isti način ponuditi radnicima.

Uljaniku i Tankerskoj plovidbi Vlada prodaje više od 370 milijuna kuna potraživanja Ministarstva financija, zavoda za zdravstveno, socijalno osiguranje i za zapošljavanje, te Fonda za razvoj i zapošljavanje i to za iznos od 11,16 milijuna kuna.

Uljanik i Tankerska su već platili 10,28 milijuna kuna, a državi najkasnije u roku mjesec dana kada na snagu stupa novi stečajni plan trebaju platiti nešto više od 880 tisuća kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika