20.09.2007. / 18:56

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Do matičnih stanica preko testisa

Američki znanstvenici uspjeli su iz testisa miševa dobiti matične stanice koje mogu stvoriti novo tkivo.

Rezultati istraživanja pokazuju kako bi se slične stanice mogle dobiti i iz ljudskih testisa. To bi moglo omogućiti liječenje oštećenih tkiva kod ljudi. Znanstvenici se nadaju da bi ovom tehnikom mogli izbjeći etičke probleme koji nastaju kada se matične stanice dobivaju iz embrija.

Matične stanice mogu se transformirati u bilo koje tkivo u ljudskom tijelu. No, ako se dobivaju iz tkiva odraslih organizama, mogu se transformirati samo u tkivo iz kojeg se dobiju.

Stručnjaci sa Sveučilišta Weill Cornell Medical u New Yorku uzgojili su stanice u posebnoj proteinskoj kupki. Kada su ih ubrizgali u tkivo embrija miševa, stanice su se ponašale poput matičnih stanica embrija te su se pomiješale sa stanicama krvnih žila. Već su ranije znanstvenici otkrili da se matične stanice za liječenje žena mogu dobiti iz embrija koji su nastali partenogenezom, odnosno nisu oplođeni spermijem.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika