21.09.2007. / 10:23

Autor: Marijana Zrinjski

NEZAVISNOST KOSOVA

Ceku: "Naše strpljenje ima granice"

Članovi kosovskog pregovaračkog tima jučer na povratku iz Londona izjavili su da je 10. prosinac posljednji dan procesa za utvrđivanje statusa Kosova. Posrednička trojka, točnije izaslanici SAD-a, Europske unije i Rusije, kojima mandat završava tog datuma, visoko je ocijenila prištinski dokument o budućim odnosima Kosova i Srbije.

Za razliku od predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua koji često naglašava da Priština neće poduzimati velike korake na svoju ruku bez suglasnosti zapadnih sila, kosovski premijer Agim Ceku kaže da političko strpljenje u Prištini ima granice i da 10. listopad označava kraj pregovora. "Nećemo čekati dugo. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati poslije tog roka, ali nećemo čekati mnogo", rekao je Ceku.

Savjetnik premijera Srbije Aleksandar Simić i član delegacije Beograda na razgovorima u Londonu izavio je da je Srbija učinila sve da do pravog dijaloga dođe 28. rujna u New Yorku. "Dostavili smo 'trojci' konkretan predlog pet točaka za dnevni red susreta u New Yorku. Na naše iznenađenje, posrednici iz EU i SAD željeli su čuti mnogo više o detaljima našeg prijedloga autonomije Kosova. Smatrali smo, međutim, da to nije pravo vrijeme i mjesto za otkrivanje svih karata plana. Ti detalji trebaju biti predmet direktnog susreta sa Albancima", kazao je Simić.

Vezane vijesti

Srpski pritisak nije uspio: Bugarska neće ispitati odluku o oslobađanju Agima...

Srpski pritisak nije uspio: Bugarska neće ispitati odluku o oslobađanju Agima Çekua

Usprkos diplomatskom pritisku srpskih političara koji su na sve načine pokušali uvjeriti Bugarsku da ponovno uhiti, a potom i isporuči bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika