21.09.2007. / 10:59

Autor: Martina Čizmić

PLATNA BILANCA

Hrvatska uvezla robe i usluga u vrijednosti 2.9 milijardi dolara

U Hrvatsku je prošle godine uvezeno robe i usluga u vrijednosti 2.9 milijardi dolara. Za razliku od nas, u Srbiju je uvezeno 2.5 milijardi dolara, u BiH 1.7 milijardi, a u Sloveniju u vrijednosti od samo 789 milijuna dolara.

Na listi platne bilance koju objavljuje CIA u svojoj World Fact Book, Hrvatska se nalazi na 139. mjestu od 163 države uključene u popis.

Na posljednjem mjestu nalaze se SAD koje su prošle godine uvezle robe i usluga u vrijednosti 862 milijarde dolara. Prvo mjesto uvjerljivo drži Kina sa izvozom vrijednim 179 milijardi dolara.

Platna bilanca ili bilanca međunarodnih plaćanja izvještaj je koji prikazuje sve transakcije neke države s ostalim državama u nekom vremenskom periodu. Obično se radi o razdoblju od godinu dana.

Izvještaj ukljućuje kupnju i prodaju roba i usluga, vladine transakcije i kretanja kapitala. Jedan je od glavnih indikatora statusa zemlje u međunarodnoj trgovini. U pravilu, kad je vrijednost izvoza jedne zemlje veća od vrijednosti uvoza, platna bilanca iskazuje suficit ili višak, a kad je izvoz manji od uvoza, iskazuje deficit ili manjak.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika