21.09.2007. / 11:12

Autor: Nacionalova redakcija

KATOLIČKA CRKVA

Kina dobila prvog biskupa kojeg podržava Papa

U Kini živi između 8 i 12 milijuna katolika, koji su podijeljeni između javne, državno kontrolirane, crkve i «tajne» koja je ostala vjerna Vatikanu

Peking je dobio novog katoličkog biskupa, oca Josepha Li Shana, prvog nakon 50 godina kojeg podržava i Vatikan. Njegovo imenovanje podržano je pljeskom okupljenih i znak je uspostavljanja boljih odnosa između komunističke Kine i Vatikana. Prijašnji pekinški biskup imenovan je od strane državno kontrolirane katoličke crkve bez konzultiranja Vatikana..

Iako Vatikan nije službeno potvrdio odobrenje imenovanja novog pekinškog biskupa, ranije ovog tjedna viši vatikanski dužnosnik izjavio je da bi imenovanja Lia označilo «pohvalan korak naprijed i dobru priliku da se gradi na nečemu».

U Kini živi između 8 i 12 milijuna katolika, koji su podijeljeni između javne, državno kontrolirane, crkve i «tajne» koja je ostala vjerna Vatikanu. Vlada, naime, ograničava kontakt s Vatikanom, koji pak sa svoje strane nema diplomatske odnose s najmnogoljudnijom zemljom svijeta još od 1951.

Baš imenovanje novog biskupa predstavljalo je ispit odnosa između katoličke crkve i Kine. Papa Benedikt pozvao je na poboljšanje odnosa s Kinom ali i na pomirenje među podijeljenim kineskim vjernicima. Istovremeno, Vatikan zahtjeva da mu se prizna pravo na odabir biskupa, ako je nužno uz konzultaciju s kineskom vlašću.

Sam Joseph Li Shan izjavio je da će «poštovati državni poredak i štititi jedinstvo zemlje kao i socijalnu stabilnost».

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika