21.09.2007. / 12:17

Autor: Martina Čizmić

EKOLOŠKA OSVJEŠTENOST

Europski dan bez automobila 22. rujna

Europski dan bez automobila obilježit će se 22. rujna prigodnim akcijama u Europi, ali i kod nas.

Glavni je cilj akcije jačanje svijesti javnosti o ozbiljnosti onečišćenja izazvanog prekomjernom uporabom automobila u gradovima. Naglasak je stavljen na povratak pješačenju, biciklizmu i korištenju javnog prijevoza u gradskim središtima.

Sudjelovanje je potvrdilo devet hrvatskih gradova: Bjelovar, Crikvenica, Đurđevac, Ivanić Grad, Koprivnica, Rijeka, Velika Gorica, Zabok i Zagreb.

Ministarstvo zaštite okolliša, prostornog uređenja i graditeljstva ističe da je problem onečišćenja zraka emisijama motornih vozila tipičan problem velikih brojeva. Pojedinačno gledano, emisija jednog motornog vozila je vrlo mala. No, kada se ta emisija pomnoži sa brojem vozila nastaje problem.

U Zagrebu će u sklopu akcije uže središte grada biti zatvoreno za promet. U 12 sati sa Cvjetnog trga krenuti će tradicionalna "Zagrebačka žbica" u sklopu koje će građani moći voziti bicikle kroz središte grada.

Udruga  za zaštitu okolliša Zelena akcija i inicijativa Pravo na grad protivi se najavi izgradnje javnih garaža u centru Zagreba. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je da bi donjogradske ulice Zagreba trebalo osloboditi od parkiranih automobila. On predlaže da se nove javne garaže grade na rubu Donjeg grada. Također predlaže da se izgrade velika parkirališta na rubovima grada za one građane koji dolaze u Zagreb iz okolnih naselja. Na taj bi se način ljude usmjerilo da pješače, voze bicikl ili koriste javni promet. Novci koji bi se inače uložili u gradnju javnih garaža i podzemnih tunela, smatra Tomašević, mogli bi se uložiti u poboljšanje javnog prijevoza.

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika