21.09.2007. / 15:55

Autor: Nina Tomljanović

STRANA DRŽAVLJANSTVA

Državno povjerenstvo BiH oduzelo državljanstvo 613 osoba

Međunarodna zajednica je u posljednjih godinu dana pojačala pritiske na vlasti u BiH da se oduzmu bosanskohercegovačka državljanstva strancima koji bi mogli predstavljati sigurnosnu, odnosno terorističku prijetnju

Ured za informiranje Vijeća ministara BiH potvrdilo je odluku državnog povjerenstva za reviziju o naturalizaciji stranih državljana u BiH kojom je odlučeno da će se 613 osoba bosanskohercegovačkog državljanstva oduzeti državljanstvo, a za 530 osoba utvrdilo se da ne postoje razlozi za oduzimanje državljanstva.

U izvješću Državnog povjerenstva za reviziju odluke o neturalizaciji stranih državljana u BiH se navodi da je među osobama kojima je oduzeto bosanskohercegovačko državljanstvo najviše onih iz Turske - 137, slijede 63 osobe iz Egipta, 49 iz Sirije, 44 iz Sudana, 39 iz Tunisa, 37 iz Alžira, 26 iz Jordana i 23 iz Rusije. Objašnjeno je kako su ovo najnoviji podaci o radu ovog Povjerenstva te da je riječ o oduzimanju bosanskohercegovačkog državljanstva stranim državljanima do 31. srpnja ove godine.

Međunarodna zajednica je u posljednjih godinu dana pojačala pritiske na vlasti u BiH da se oduzmu bosanskohercegovačka državljanstva strancima koji bi mogli predstavljati sigurnosnu, odnosno terorističku prijetnju.

Kada je u studenome 1995. godine potpisan Daytonski sporazum, njime je potvrđeno da bošnjačko političko vodstvo u roku od šest mjeseci iz BiH makne sve mudžahedine koji su tijekom rata došli u BiH. Ta odredba do današnjeg dana nije u cijelosti provedena što izaziva nervozu međunarodne zajednice.

Nedavno je objavljena video snimka sastanka nekadašnjeg (ratnog) zapovjednika Armije BiH generala Rasima Delića s mudžahedinskom postrojbom kojoj je on, prema toj snimci, zahvalio na pomoći u pobjedi islama na ovim prostorima. Generalu Deliću Haaški tribunal sudi po optužnici kojom ga se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i Srbima.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika