24.09.2007. / 11:32

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

ZAGREB

Cijela ulica propala u zemlju, inspekcija nadzire gradilište

Između Kupske i Koranske ulice građevinska inspekcija je nastavila nadzor na gradilištu HEP-ove zgrade. U priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja navodi se kako investitor i izvođač radova postupaju po nalozima inspekcije.

Građevinska inspekcija jučer je naložila poduzimanje mjera kako ne bi došlo do pogoršanja stanja, prije svega, mjerenje stabilnosti kuća, praćenje stabilnosti i vertikale dizalice, praćenje razine vode te hitnu izradu projekta sanacije.

Pregledava se i opsežna dokumentacija, a Građevinska inspekcija i dalje će pratiti poduzimanje hitnih mjera, kao i tijek izrade projekta.

Jučer u Kupskoj ulici u Zagrebu u zemlju se urušila cijela ulica.

Zbog iskopavanja na obližnjem gradilištu, prvo se urušila kuća na broju 9, a nakon nje urušile su se još dvije kuće i cijela ulica. Prilikom urušavanja ulica je u duboku jamu povukla dva manja bagera. Prvi znakovi urušavanja primjećeni su još jučer, pa su stanari iz kuće koja se prva urušila evakuirani tijekom noći. U nesreći nije bilo ozlijeđenih.

Evakuirano je više od 50 stanara, koji su sa sobom uspjeli ponijeti samo najosnovnije stvari. Gradonačelnik Bandić, koji je došao posjetiti mjesto događaja dogovorio je smještaj svim evakuiranim stanarima u hostelu u Remetincu.

Policija je ogradila područje i upozorava građane da se ne približavaju Kupskoj i okolnim ulicama dok se opasnost ne otkloni. Postoji mogućnost urušavanja krana dizalice koji se nalazi na gradilištu između Miramarske i Savske. U cijeloj ulici iskopčani su plin i voda. Na mjesto događaja stigli su djelatnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koji su trebali procijeniti može li se obaviti sanacija.

Stanari sumnjaju da je do urušavanja došlo zbog radova koji se odvijaju na obližnjem gradilištu.Tamo su iskopani temelji duboki čak 27 metara kao potpora novom HEP-ovom poslovnom objektu. Stanari su, navodno, već ranije upozoravali nadležne na prisutnost podzemnog kanala zbog kojeg bi moglo doći do komplikacija, no nitko nije reagirao na njihova upozorenja. Građevinska inspekcija do daljnjeg je zatvorila gradilište HEP-a kako bi utvrdila zbog čega je došlo do pucanja zidova kuća i urušavanja.

Sumnja se da se prilikom kopanja građevinske jame na gradilištu naišlo na podzemne vode, koje su ispunile jamu, što je pak izazvalo urušavanje tla i kuće.

Zbog opasnosti od urušavanja krana dizalice sinoć je evakuiran i dio stanara Plitvičke ulice, koja se nalazi usporedno s Kupskom. Dio naselja bio je bez struje i vode.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika