24.09.2007. / 11:50

Autor: Nina Tomljanović, Marko Biočina

PREDIZBORNE ODLUKE

Vidović: "Odluka o isplati božićnica je korumpiranje biračkog tijela"

Vidović smatra kako takve mjere moraju biti sustavne i planirane, a ne stihijske i nepripremljene kao što je ovdje slučaj

Autor SDP-ove mirovinske strategije Davorko Vidović, za nacional.hr je komentirao najavu kako je vlada odlučila isplatiti božićnice za 1,1 milijun hrvatskih umirovljenika.

"SDP se načelno slaže s idejom isplate božićnica umirovljenicima, a to smo i dokazali kada smo prošle godine tražili da se to definira zakonom i postane stalna praksa. Podržavamo svaku odluku koja će poboljšava materijalno stanje umirovljenika, pogotovo kada se, kao u slučaju božićnica, radi o pravima koja proizlaze iz rada. No takve mjere moraju biti sustavne i planirane, a ne stihijske i nepripremljene kao što je ovdje slučaj. Koliko sam uspio shvatiti maksimalni iznos od 350 kuna će se isplaćivati onima čija je mirovina manja od 500 kuna. Taj način raspodjele je vrlo dvojben, s obzirom da je mnogima to druga mirovina, pored one koju su ostvarili radom u inozemstvu. Takvi umirovljenici uopće ne spadaju među najugroženije, ali vlada taj problem uopće nije predvidjela. Zbog toga ova mjera nije ništa više nego još jedan način korumpiranja biračkog tijela pred izbore", rekao je Vidović.

Usprkos tome što se ne slaže s mjerama koje je provodi vlada u suradnji s HSU-om, Vidovićkaže kako je poslijeizborna suradnja te stranke  i SDP-a moguća.

"Mi imamo vrlo sustavnu mirovinsku strategiju. Ona sadrži neke mjere kojima su predstavnici HDU-a već dali podršku, kao što je model izjednačavanja starih i novih umirovljenika. To je strategija koju ćemo ponuditi hrvatskim umirovljenicima, pa tako i HSU-u , a ako je oni prihvate, započet ćemo suradnju", naglasio je Vidović.

Podsjetimo, odluka o isplati božićnica u iznosu od 100 do 350 kuna za 1,1 milijuna hrvatskih umirovljenika je već donesena a detalji oko provedbe bit će poznati nakon sastanka premijera Ive Sanadera i predstavnika Hrvatske stranke umirovljenika koji bi se trebao održati tijekom ovoga tjedna u Vladi.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan potvrdio je kako je dogovor između premijera Sanadera i HSU-a postignut. Još nije sasvim sigurno, ali najvjerojatnije se novac za božićnice neće isplatiti iz proračuna već iz fondova Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Isplata će ići u tjednu prije Božića, i to na isti način kao mirovina. Jordan je kazao da je model isti kao i prošle godine. Za isplatu treba oko 160 milijuna kuna, a najveće iznose božićnica dobit će umirovljenici s najmanjim mirovinama kaže Jordan ne skrivajući zadovoljstvo činjenicom da će se u umirovljeničke džepove u prosincu sliti nešto novca.

Iz Vlade se zasad mogu dobiti samo neslužbene potvrde te informacije, a najbolja potvrda tezi da je božićnica u službi predizborne kampanje krije se u činjenici da će se ona i ove godine isplatiti na temelju odluke Vlade, a ne prema odredbama zakona, piše Večernji list.

Još početkom lipnja 2006. klub zastupnika HSU-a je u saborsku proceduru uputio Prijedlog Zakona o jednokratnom godišnjem dodatku na mirovine božićnici, ali se na taj prijedlog Vlada do danas nije očitovala. Vlada i HZMO do ovogodišnje isplate trebali bi iznaći način kako utvrditi koji umirovljenici uz mizerne hrvatske mirovine primaju stotine eura iz mirovinskih fondova europskih zemalja.

Prema nekim procjenama, takvih je oko 30.000 i većina je lani dobila maksimalan iznos božićnice od 350 kuna (prema evidenciji HZMO-a njihova mirovina ne prelazi iznos od 500 kuna), iako su kao gastarbajteri zaradili mirovinu koja nerijetko premašuje i iznos od 5000 kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika