24.09.2007. / 09:11

Autor: Nina Tomljanović

SARAJEVO

Florence Hartmann: Ne postoje dokazi oko sporazuma Holbrookea i Karadžića

Hartman je istaknula kako ovakvu optužbu nigdje nije navela u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Mir i kazna" dodajući kako preslika dokumenta kojim su mediji u Srbiji pokušavali dokazati postojanje takvog sporazuma nije autentična

Florence Hartmann bivša glasnogovornica suda u Haagu kazala je kako nikada nije tvrdila te kako niti ne postoje dokazi da je nekada sklopljen sporazum između američkog diplomata Richarda Holbrookea i optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića kojim bi se ovome jamčilo da neće biti uhićen.

Hartman je istaknula kako ovakvu optužbu nigdje nije navela u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Mir i kazna" dodajući kako preslika dokumenta kojim su mediji u Srbiji pokušavali dokazati postojanje takvog sporazuma nije autentična.

Sam Holbrooke je navode o njegovu sporazumu s Karadžićem nazvao "odvratnim lažima".

"To je jedna odvratna laž. Nevjerojatno je da i dalje netko vjeruje na riječ jednom ratnom zločincu a ne SAD-u i ljudima koji su donijeli mir na Balkanu", izjavio je Holbrooke tijekom vikenda za lokalne medije u BiH.

Bivša glasnogovornica Haškog suda potvrdila je da se Holbrooke neprestano zalagao za uhićenje Karadžića i drugog najtraženijeg optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, ali smatra da je on u takvim zahtjevima, istodobno bio prilično usamljen u redovima američke administracije. "Njegovo stajalište je, i to sam istaknula, bilo izrazito manjinsko unutar američkog vodstva", kazala je Hartmann.

Sasvim je logično da u situaciji kada su Karadžić i Mladić već 12 godina na slobodi ljudi sumnjaju u iskreno zalaganje SAD i njenih saveznika da se ova dvojica doista privedu pravdi, zaključila je Hartmann.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika