24.09.2007. / 09:22

Autor: Marko Biočina

JAVNA PONUDA

Danas odluka o dodatnim dionicama T-HT-a

Vlada će danas donijeti odluku o izdvajanju dodatnih dionica za T-HT-ovu javnu ponudu. Premijer Sanader prošlog je tjedna najavio tu mogućnost s obzirom na golemi interes javnosti za dionice T-HT-a, koji bi mogao rezultirati smanjivanjem povlaštenog paketa dionica.

Taj scenarij postao bi izgledan ako bi dionice upisalo više od 130 tisuća građana, a jedini način da ga vlada izbjegne je da poveća postotak dionica koji će biti prodan u IPO-u.

U originalnoj ponudi građanima je ponuđeno 20 posto T-HT-a, dok je za institucionalne investitore bilo rezervirano 3 posto, koje bi sada vlada mogla preusmjeriti prema građanima. Takva bi odluka, bude li donesena, zasigurno podigla puno prašine, s obzirom da se smatra kako jedino fondovi mogu osigurati stabilnost likvidnost cijene dionica.

S tehničke strane, Zakon o privatizaciji HT-a vladi dopušta ovakve manevre jer samo definira minimalnu količinu dionica u IPO-u, a to je 20 posto. Maksimalna količina u Zakonu nije definirana.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika