24.09.2007. / 09:43

Autor: Marijana Zrinjski

HRVATSKI TELEKOM

Sindikat državnih službenika traži paket dionica HT-a

Zbog velikog interesa građana za kupnju dionica Hrvatskog telekoma, na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlade odlučeno je da će se povećati paket dionica za javnu ponudu HT-a na 32,5 posto, od čega će se 25 posto dionica prioritetno rezervirati za hrvatske građane, a preostalih 7,5 posto dionica raspodijelit će se institucionalnim investitorima.

Sindikat državnih službenika i namještenika danas je pak pozvao Vladu da kod razmatranja ponude daljnjih sedam posto dionica T-HT-a građanima, dio tog paketa ponudi državnim službenicima i namještenicima. Za tu grupaciju od 65 tisuća zaposlenih u državnoj službi, iz sindikata traže odgovarajući paket dionica pod uvjetima koji će biti približni onima kod povlaštenog otkupa radnika prigodom uplate dionica vlastite tvrtke.

Državni službenici i namještenici, upozoravaju iz sindikata, dosad su na svojoj koži blagodati privatizacije osjetili samo u obliku otkaza ili "novog zapošljavanja" pod nepovoljnijim uvjetima u gospodarskim subjektima koji su preuzimali poslove na kojima su dotad radili u državnim tijelima. Tvrtke koje rade na poslovima održavanja, čišćenja, društvene prehrane, zaštitarstva, pa čak i sređivanja zemljišnih knjiga, već godinama kroz filozofiju "outsourcinga", odnosno izdvajanja netemeljnih djelatnosti iz sastava državnih tijela, ugrožavaju sigurnost radnih mjesta državnih službenika i, posebice, namještenika, koji u procesima privatizacije često ostaju bez posla. Tako privatizacija za zaposlene u državnim tijelima uglavnom znači nesigurnost i mogućnost gubitka radnog mjesta, za razliku od ostalih radnika kojima se pruža mogućnost kupnje dionica svoje tvrtke, i to po povlaštenoj cijeni, stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika