24.09.2007. / 15:42

Autor: Martina Čizmić

INTERNET

Oglasi koji prate vaš razgovor

Puddingmedia je osmislila novi način kako zaraditi na telefonskim razgovorima koji se ostvaruju putem interneta. Razvili su program koji analizira razgovor i prikazuje oglase vezane uz razgovor na računalnom ekranu.

Na primjer, ukoliko se razgovor vodi o odlasku na večeru, na ekranu se pojavljuje oglas lokalnog restorana i stranica koje ocjenjuju restorane. Netko tko razgovara o kupnji novog računala, mogao bi vidjeti oglas za trgovinu računalima. Pojavljivati će se i nesponzorirani linkovi. Naravno, pod uvjetom da cijeli sistem radi.

Računalima je veoma teško razaznati i prepoznati govor. Prilikom testiranja Puddingmedijinog beta programa dobili su zanimljive rezultate. Kada su testeri razgovarali o restoranima i računalima, oglasi su bili vezani uz ta područja, no program se počeo čudno ponašati kada su razgovarali o karijeri socijalnog radnika. Oglasi su bili veoma uporni i upućivali na različita područja koja i nisu imala veze sa socijalnim radom.

Ariel Masilos, direktorica Puddingmedia rekla je da povremeno iskoči čudan oglas koji nema veze sa temom razgovora. No, kako to samo obogaćuje razgovor.

Tvrtka želi prodavati program tvrtkama koje pružaju uslugu ostvarivanja telefonskih poziva putem interneta poput Skypea. Govor analiziraju serveri u Kaliforniji, a ne korisnikovo računalo. Pozivi nisu nigdje pohranjivani, a Puddingmedia ne bilježi ključne riječi koje su korištene kod korisnika.

Model oglašavanja veoma je sličan onom koji koristi Googlov Gmail. On pregledava poštu korisnika i prikazuje oglase koji su vezani uz tematiku mailova. Iako je ideja prvotno zabrinjavala korisnika, s vremenom su ju prihvatili. Ariel Masilos nada se da bi se takav način oglašavanja mogao primjeniti i na mobilne telefone.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika