Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Maroje Mihovilović

ČISTKA U CHELSEAJU

Abramovičev otkaz ocu antinogometa

VLASNIK CHELSEAJA ROMAN ABRAMOVIČ otjerao je iz kluba trenera Joséa Mourinha jer nije zadovoljan rezultatima i padom posjećenosti utakmica, a sada želi dovesti ruskog izbornika, Nizozemca Guusa Hiddinka

Trener, kojeg su zbog dosadne taktike iz Uefe nazvali neprijateljem nogometa, nije uspio za Abramoviča osvojiti obećanu Ligu prvakaTrener, kojeg su zbog dosadne taktike iz Uefe nazvali neprijateljem nogometa, nije uspio za Abramoviča osvojiti obećanu Ligu prvakaŠto su mnogi očekivali, na kraju se i dogodilo. Ruski tajkun Roman Abramovič, vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea, smijenio je trenera, Portugalca Joséa Mourinha, nezadovoljan njegovim učinkom, iako je Mourinho u tri godine s Chelseajem osvojio dva engleska prvenstva i tri engleska kupa. Ugovor, prema kojem je svake godine dobivao 5,2 milijuna funti, trebao mu je isteći tek 2010. Abramovič je bio jako nezadovoljan jer Mourinho nije uspio osvojiti nijedan europski naslov, jer je jako loše počeo ovu sezonu, ali i zato što je svojim dosadnim obrambenim nogometom otjerao gledatelje. Abramoviču je smetala i Mourinhova prgava, svađalačka narav, pa i njegove tvrdnje da klub ne ispunjava očekivanja vlasnika zbog Abramoviča samog, jer se on miješa u sportsku politiku kluba, a i nije više tako izdašan u davanju novca za nove igrače kao u prve dvije godine.

Mourinho je smijenjen u prvom redu zbog onoga što se dogodilo u utorak, 18. rujna, na stadionu Stamford Bridge u londonskoj četvrti Chelsea: Chelsea je igrao protiv norveškog Rosenborga u prvom kolu Lige prvaka, a utakmica je završila 1:1. To je bila treća utakmica zaredom u kojoj Chelsea nije uspio pobijediti. Ali Abramoviča je najviše razljutilo to što je za utakmicu s Rosenborgom prodano samo 24.930 ulaznica, upola manje od kapaciteta stadiona. Ako je za utakmicu Lige prvaka tako malen interes navijača Chelseaja, to najavljuje još manje gledatelja u engleskoj ligi i pokazuje da su oni počeli masovno napuštati klub jer im se igra ne sviđa.

ROMAN ABRAMOVIČ prepustio je veći dio svog bogatstva ruskoj državi i kupio Chelsea iz hobbyjaROMAN ABRAMOVIČ prepustio je veći dio svog bogatstva ruskoj državi i kupio Chelsea iz hobbyja Dok je Mourinhov Chelsea pobjeđivao, gledatelji su još dolazili zbog rezultata i pobjeda, ali sada više ne, jer je sve očitije da su nogometni stručnjaci točno procjenjivali da je Moruinho zapravo “neprijatelj nogometa”. Njegova obrambena taktika, prema kojoj je najvažnije ne primiti zgoditak i čekati da u brzom protunapadu Didier Drogba ili neki drugi brzi napadač pobjegne obrani protivnika i osigura pobjedu, malo se komu svidjela. On je tako postizao pobjede, vrlo često samo s 1:0, ali je njegov nogomet bio dosadan. Chelsea su voljeli gledati samo njegovi navijači. Što je najgore, i drugi su ga treneri stali oponašati, pa se pojavila opasnost da sav europski nogomet postane neprivlačan. Srećom, u engleskom nogometu postoje i treneri poput Arsènea Wengera u Arsenalu i Alexa Fergusona u Manchester Unitedu, koji su ustrajali u napadačkom nogometu. Snimatelji britanske televizije koji su prenosili utakmice Chelseaje u posljednje bi vrijeme često prikazali Abramoviča kako odlazi s utakmica prije svršetka, očito nezadovoljan viđenim. Odnosi njega i Mourinha bivali su sve lošiji, i to ne samo zbog loše igre.

Mourinho je trenersku karijeru počeo vodeći neke provincijske klubove u Portugalu. Trenerski zanat naučio je kao pomoćnik engleskog trenera Bobbyja Robsona u portugalskim klubovima Sportingu i Portu, a potom u Barceloni. Istaknuo se 2003. i 2004. kad je kao trener Porta dvaput osvojio portugalsko prvenstvo, a 2004. i Ligu prvaka.


GUUS HIDDINK, ruski izbornik za kojeg će Avram Grant navodno privremeno čuvati mjesto trenera Chelseaja, dok Nizozemac ne dovrši kvalifikacije za Euro 2008.GUUS HIDDINK, ruski izbornik za kojeg će Avram Grant navodno privremeno čuvati mjesto trenera Chelseaja, dok Nizozemac ne dovrši kvalifikacije za Euro 2008. Vidjevši uspjeh Porta, Abramovič je angažirao 2004. Mourinha. Prema nekim tvrdnjama, Mourinhov je zadatak bio da u šest godina s Chelseajem pobijedi u Ligi prvaka barem dvaput. Abramovič je Mourinhu dao takoreći otvoreni račun za kupnju igrača po svojoj volji. Mourinho je iz kluba izbacio većinu onih koji su dotad u njemu igrali i kupio niz odličnih oštrih obrambenih igrača i nekoliko brzih napadača. U sezonama 2004./05. i 2005./06. osvojio je engleska prvenstva, što je Chelsea kvalificiralo i za Ligu prvaka. Njegova obrambena taktika bila je djelotvorna u nacionalnom prvenstvu jer većina engleskih klubova taktički igra poprilično naivno. U Ligi prvaka protiv kudikamo iskusnijih klubova i trenera destruktivni, prozirni Mourinhov način igranja prolazio je mnogo lošije. Za klub s tako skupim igračima kakav je Chelsea sva tri nastupa u Ligi prvaka bila su neuspješna, dvaput je dospio do polufinala, a jedanput je ispao već u osmini finala.

Abramovič je prvu godinu bio strpljiv, pa i drugu, treću već manje, jer ove godine Chelsea nije uspio osvojiti ni englesko prvenstvo. Abramovič već dugo više ne krije nezadovoljstvo Mourinhom.

Doveo je nekoliko stručnjaka za omladinski pogon, za traženje novih igrača i druge poslove, pa su se Mourinho i oni sve češće svađali. Prije godinu dana kao tehnički menadžer u klub je došao izraelski trener Avram Grant, inače Abramovičev prijatelj, što je Mourinha strašno razbjesnilo. Abramovič je odlučio i da ovog prijelaznog roka ne troši novac.

JOHN TERRY, kapetan i Mourinhov čovjek od povjerenja, jedan od igrača koje je trener SMS-om obavijestio o otkazuJOHN TERRY, kapetan i Mourinhov čovjek od povjerenja, jedan od igrača koje je trener SMS-om obavijestio o otkazu Tako je Chelsea u ovu sezonu ušao u sasvim drukčijoj, napetijoj unutarnjoj atmosferi. Engleski nogometni komentatori bili su uvjereni da će Mourinho zadržati svoje mjesto samo bude li imao dobre rezultate. No ova je sezona za Chelsea počela loše pa su se odnosi vlasnika i trenera još više pogoršali. Abramovič je shvatio da je Mourinhova taktika vrlo ograničena u europskom natjecanju, da je Mourinho ograničenje njegovim ambicijama, pa ga se odlučio riješiti. Mourinho, prgav i uvjeren da je “najveći na svijetu”, sa svakim se svađao i izazivao incidente na terenu i izvan njega. Abramovič je uvjeren da je Chelsea počeo gubiti publiku i zbog negativnog imidža trenera.

Nakon loše igre protiv Rosenborga Mourinho je kritike na svoj račun odbacio, preusmjerivši ih na Abramoviča jer za ovu sezonu nije nabavio nove prvorazredne igrače. Dan nakon utakmice igrači i vodstvo kluba bili su pozvani u kinodvoranu da gledaju dokumentarni film o Abramoviču. No tijekom projekcije neki članovi vodstva obaviješteni su da će se navečer održati hitna sjednica uprave. Već popodne Mourinho je neke igrače SMS-om obavijestio da odlazi s trenerskog mjesta. Očito je imao neugodan razgovor s Abramovičem koji je završio otkazom. Sjednica vodstva kluba na kojoj je njegov odlazak potvrđen završila je u četvrtak nakon ponoći, kad je i službeno objavljeno da Mourinho odlazi, ali se tvrdilo se dogovorno raskida ugovo. Ali svi znaju da dogovora nije bilo, da je Abramovič otpustio Mourinha.

Čim je objavljena ta vijest, stalo se nagađati o Mourinhovoj budućnosti, ali i o budućnosti Chelseaja.

Mourinho je izjavio da se želi što prije ponovno aktivirati kao trener. Navodno mu je najveća želja da preuzme portugalsku reprezentaciju, koja ima teškoća u kvalifikacijama za EP 2008. Njen trener, Brazilac Luiz Felipe Scolari, suspendiran je jer je na posljednjoj utakmici udario srbijanskog reprezentativca Ivicu Dragutinovića. Londonski tisak otkriva da je, čim je Mourinho izgubio posao u Chelseaju, dobio poziv od predsjednika uprave drugog londonskog kluba, Tottenhama, Davida Levyja, da prijeđe k njima, ali on poziv nije prihvatio jer se navodno dogovorio s Chelseajem da neće odmah prijeći k suparnicima.

AVRAM GRANT, Izraelac koji bi trebao privremeno postati trener ChelseajaAVRAM GRANT, Izraelac koji bi trebao privremeno postati trener Chelseaja Mnogo se nagađa i što će sada biti s Chelseajem. Pojavila se glasina da su Mourinhov odlazak jako loše primili igrači, pa su neki najavili da će također otići. To, navodno, namjerava Drogba, o tome navodno govori i Malouda, a britanski sportski novinari tvrde da će kapetan Chelseaja John Terry slijediti Mourinha, ako on preuzme neki drugi europski klub. Navodno su igrači nezadovoljni i Abramovičevim izborom Mourinhova nasljednika. Iako se u prvi mah nagađalo da bi Abramovič mogao angažirati donedavnog trenera Juventusa, Francuza Didiera Deschampa, ili pak Nizozemca Guusa Hiddinka, koji sad vodi rusku reprezentaciju, objavljeno je da klub preuzima Abramovičev prijatelj Grant.

Ta je odluka izazvala veliko iznenađenje, jer su nogometni komentatori uvjereni da Grant nije stručnjak dorastao vođenju Chelseaja. On ima 52 godine, nikada nije profesionalno igrao nogomet, nego je već s 19 godina trenirao izraelske omladinske, amaterske momčadi. Prvi prvoligaški izraelski klub koji je preuzeo bio je 1986. Hapoel iz rodnog grada Petah Tikva, a potom je trenirao izraelske klubove Hapoel iz Tel Aviva, Maccabi iz Tel Aviva i Maccabi iz Haife, te je u 16 godina četiri puta osvojio prvenstvo Izraela. On je 2002. postao trenerom izraelske reprezentacije i u kvalifikacijskoj grupi za svjetsko prvenstvo 2006. obrambenom taktikom uspio ne izgubiti ni jednu utakmicu, ali se Izrael unatoč tomu nije plasirao na prvenstvo u Njemačkoj jer su ga pretekle Francuska i Švicarska.

ARJEN ROBBEN, jedan od trojice vrhunskih igrača prodanih iz Chelseaja ove sezoneARJEN ROBBEN, jedan od trojice vrhunskih igrača prodanih iz Chelseaja ove sezone Grant je 2006. stigao u Englesku jer ga je u stručni stožer angažirala uprava prvoligaša Portsmoutha. Nakon godinu dana Abramovič ga je angažirao u stručni stožer Chelseaja, bez ikakvih ingerencija za prvu momčad. Nagađalo se da mu je stvarni zadatak bio da promatra što radi Mourinho i o tome obavještava Abramoviča. Kad je objavljeno da će Grant preuzeti Chelsea, u londonskom tisku osvanuli su brojni negativni komentari. Ipak, bilo je i pozitivnih reakcija, pa se čulo da on “ipak zna posao”, da je “vrlo ugodna osoba, omiljen među igračima”. Londonski Times otkrio je da se pojavio i jedan tehnički problem: Grant nema licencu Uefe, kakvu moraju imati svi prvoligaški treneri. On bez licence može trenirati Chelsea samo 12 tjedana, a u tih 12 tjedana licencu ne može nabaviti jer se ona može dobiti tek nakon seminara koji traje godinu dana. Stoga se čuje da on samo “privremeno čuva stolicu” za poznatijeg trenera koji će preuzeti Chelsea kad to bude mogao. Nagađa se da će to biti sadašnji trener ruske reprezentacije, Nizozemac Hiddink, kad završe kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika