25.09.2007. / 12:45

Autor: Nina Tomljanović

RAČUNALA KROZ RAZVOJ

U Rijeci otvoren prvi muzej računala

Ideju za ovaj zanimljiv projekt smislio je Riječanin Svetozar Nilović, predsjednik udruge CalculusIdeju za ovaj zanimljiv projekt smislio je Riječanin Svetozar Nilović, predsjednik udruge CalculusU Rijeci je nedavno otvoren prvi muzej računala kojem je ime ''Retro Computer Club Peek & Poke''.

Prvi muzej računala u Hrvatskoj prostire se na oko 300 četvornih metara i izlaže više od 1000 sakupljenih eksponata. Posjetitelji muzeja na jednom će mjestu moći vidjeti razvojni put računala od ranih 60-ih godina 20. stoljeća do danas.

Od brojnih rijetkih i vrijednih eksponata u riječkom se Muzeju ističu Minivac iz 1961., prvi kalkulator proizveden u Europi u tvornici Digitron Buje iz 1971., prvi džepni serijski kalkulator iz 1971. godine koji nije imao ekran, nego je rezultate tiskao na traku, prvi Appleov dlanovnik, videokonzola iz 1970. te model Amige na kakvom je radio i slavni Andy Warhol 80-ih godina.

Ideju za ovaj zanimljiv projekt smislio je Riječanin Svetozar Nilović, predsjednik udruge Calculus, koji je zajedno s još nekoliko istomišljenika i zaljubljenika u stara računala odlučio realizirati taj jedinstveni izložbeni prostor.

Fotogalerija

  • Ideju za ovaj zanimljiv projekt smislio je Riječanin Svetozar Nilović, predsjednik udruge Calculus
  • Posjetitelji muzeja na jednom će mjestu moći vidjeti razvojni put računala od ranih 60-ih godina 20. stoljeća do danas
  • U muzeju se može vidjeti i model Amige na kakvom je radio i slavni Andy Warhol 80-ih godina

Vezane vijesti

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Vedran Dragičević izjavio je danas da će taj sindikat, ne učini li vlada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika