25.09.2007. / 13:03

Autor: Nina Tomljanović

ZNANOST

Bakterije se iz svemira vratile još opasnije

Primjerice Salmonela, poznata kao bakterijska infekcija crijeva koja živi u crijevima životinja, pri prelasku na čovjeka postaje opasna, nakon povratka iz svemira postala je još opasnija

Bakterije, koje su prije godinu dana znanstvenici poslali u svemir letjelicom STS-115, vratile su se na Zemlju tri puta smrtonosnije. Kako i zbog čega je do toga došlo znanstvenicima nije poznato, ali su otkrili kako se na putovanju promijenilo čak 167 bakterijskih gena.

Primjerice Salmonela, poznata kao bakterijska infekcija crijeva koja živi u crijevima životinja, pri prelasku na čovjeka postaje opasna, nakon povratka iz svemira postala je još opasnija.

Kada su bakterije u spremniku letjelice STS-115 otputovale u svemir, na Zemlji je istovremeno ostavljen drugi spremnik u specijalnoj komori s replikacijom uvjeta poput onih u svemiru. Uzroci iz oba spremnika su nakon povratka letjelice iz svemira ubrizgani miševima. Nakon 25 dana, 40 posto miševa kojima je ubrizgana bakterija sa Zemlje je preživjelo, dok je od onih kojima je ubrizgana bakterije iz svemira preživjelo svega njih 10 posto.

Time su znanstvenici otkrili kako je potrebna svega trećina bakterija iz svemira kako bi ubila isti broj miševa zaraženih salmonelom sa Zemlje. Osim toga utvrdili su da se čak 167 gena salmonele promijenilo u svemirskim uvjetima.

Iako se ne zna točan uzrok, znanstvenici smatraju kako je do toga došlo zbog nedostatka gravitacije te promjena razmjene tekućine unutar ćelija.



Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika