25.09.2007. / 15:08

Autor: Marko Biočina

PREUZIMANJE

MOL odbio OMV-ovu ponudu za preuzimanje

Austrijski OMV službeno je objavio ponudu za preuzimanja mađarske naftne kompanije MOL. Austrijanci su ponudili ukupno 15,7 milijardi dolara, odnosno 32 tisuće forinti po dionici. Ta je cijena 18 posto veća od jučerašnje zaključne cijene dionica MOL-a. MOL je ponudu odbio, pod obrazloženjem da spajanje dovelo do smanjenja vrijednosti tvrtke. Ipak, uskoro bi mogla uslijediti i ponuda za neprijateljsko preuzimanje.

OMV već posjeduje 20,02 posto MOL-a, a u slučaju preuzimanja rafinerijski kapaciteti austrijske kompanije bi se povećali sa sadašnjih 26 milijuna tona na 43,2 milijuna tona godišnje. OMV je već u nekoliko navrata pozivala Mađare na pregovore o spajanju, no ovi su to najviše zbog otpora mađarske vlade uporno odbijali. MOL se od mogućeg preuzimanja branio kupovinom svojih dionica s tržišta, tako da sada posjeduje oko 40 posto.

U slučaju da OMV uspije u svojoj namjeri neizvjesna je i budućnost naše najveće kompanije INE, s obzirom da Mađari posjeduju strateški udio od 25 posto + jednu dionicu. Nedavno su također od Ivana Čermaka za 150 milijuna eura kupili Tifon i obznanili planove za njegov daljnji razvoj.

S druge strane, OMV već ima jaku razgranatu mrežu benzinskih postaja po Hrvatskoj tako da bi s preuzimanjem MOL-a mogao steći i ogromni udio na domaćem maloprodajnom tržištu.

Takav bi potez mogla stopirati državna Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i naložiti OMV-u da proda udio u INI.

Vezane vijesti

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika