26.09.2007. / 10:35

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Sutra presuda ''Vukovarskoj trojci'' optuženoj za pokolj na Ovčari

Sredinom ožujka ove godine, na kraju dokaznog postupka haaško tužiteljstvo je zatražilo od prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda da proglasi krivima pukovnika Milu Mrkšića, majora Veselina Šljivančanina i kapetana Miroslava Radića i da im odredi doživotne zatvorske kazne

Sutra će raspravno vijeće suda u Haagu objaviti presudu trojici bivših zapovjednika JNA, tzv. "Vukovarskoj trojci", koji su optuženi za pokolj 264 osobe na Ovčari u studenome 1991. godine.

Sredinom ožujka ove godine, na kraju dokaznog postupka haaško tužiteljstvo je zatražilo od prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda da proglasi krivima pukovnika Milu Mrkšića, majora Veselina Šljivančanina i kapetana Miroslava Radića i da im odredi doživotne zatvorske kazne.

Tada je tužiteljstvo kazalo da je za Šljivančanina i Mrkšića doživotna zatvorska kazna primjerena ukoliko sudsko vijeće utvrdi da su izdali zapovijed za zločin te pomagali u njegovu izvršenju, ali i zbog toga što kao zapovjednici nisu spriječili zločin. Tužiteljstvo je u detaljno razrađenom prijedlogu za visinu kazne, istaknulo da Mrkšić i Šljivančanin zaslužuju, samo za propust kažnjavanja počinitelja zločina, za koji su također optuženi, 10 do 15 godina zatvora.

U slučaju kapetana Radića, tužitelj je predložio sudskom vijeću kaznu doživotnog zatvora ukoliko suci utvrde da je pomagao u izvršenju zločina. Tužitelj je za Radića zbog toga što je propustio spriječiti pripadnike tzv. teritorijalne obrane Vukovara da počine zločin, zatražio 10 do 15 godina zatvora, a zbog toga što ih nije kaznio zbog počinjenog zločina - osam do deset godina zatvora. Ukoliko sud zaključi da su Radiću bila podređena samo tri pripadnika JNA koja su sudjelovala u zločinu, a ne i pripadnici tzv. TO Vukovara, tužitelj je predložio kaznu od četiri do šest godina zatvora zbog toga što ih nije spriječio da počine zločin a nakon toga ih nije kaznio.

"Vukovarsku trojku" optužnica tereti da su nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine naredili i organizirali izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice koji su odvedeni u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga (TO Vukovara) i postrojbi srpskih radikala (tzv. Šešeljevaca) pogubili. U masakru su pobijene 264 osobe.

U svojim završnim riječima su odvjetnici "Vukovarske trojke" na kraju suđenja zatražili njihovo oslobađanje poručivši, svaki za svog klijenta, da tužiteljstvo nije dokazalo njihovu odgovornost. U završnim riječima, obrane Mile Mrkšića i Veselina Šljivančanina međusobno su se optuživale i prebacivale odgovornost za zarobljenike i njihovu sudbinu.

Tužitelji su u svojim završnim riječima poručili da je pukovnik Mile Mrkšić imao stvarnu moć koju je mogao upotrijebiti kako bi kontrolirao podređene snage u svojoj zoni odgovornosti. Što se tiče majora Veselina Šljivančanina tužitelji su kazali kako su uvjereni da su dokazali da je vodio evakuaciju i razdvajanje ljudi iz vukovarske bolnice i da je imao puni nadzor nad svime što se događalo u Vukovaru, a da je kapetan Miroslav Radić efektivno zapovijedao, osim pripadnicima JNA, i pripadnicima tzv. TO Vukovara i Šešeljevih postrojbi koji su počinili zločin.

Mrkšića, Šljivančanina i Radića optužnica u osam točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, mučenja te okrutnog i nehumanog postupanja. Prva optužnica protiv njih podignuta je još 7. studenoga 1995., a sudilo im se prema trećoj objedinjenoj i izmijenjenoj optužnici od 15. studenoga 2004. godine. Sve trojica su se izjasnila da nisu krivi za zločine.

Suđenje Mrkšiću, Radiću i Šljivančaninu počelo je 11. listopada 2005., a završeno 16. ožujka 2007. godine. Tijekom suđenja podneseno je više od 800 dokaznih predmeta i saslušano ukupno 88 svjedoka, među njima i oni koji su preživjeli masakr na Ovčari, zatim ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, bivši šef kirurgije u toj bolnici Juraj Njavro, bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann. Na suđenju su svjedočila i dvojica optuženih - major Šljivančanin i kapetan Radić.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika