26.09.2007. / 13:36

Autor: Milan Pavlinović

INTERVJU

Bele: ''Buldožeri su za mir Hrvatske i Slovenije''

U klubu Tvornica 29. rujna slovenska grupa Buldožer održat će drugi zagrebački koncert u nepunih godinu dana. Bend je prošle godine objavio osmerostruki CD box “Lik i djelo“ i nakon desetak godina stanke održao nekoliko koncerta u velikim gradovima bivše Jugoslavije. Grupa je osnovana 1975. u Ljubljani i svojim provokativnim nastupima i crnohumornim, nekonvencionalnim rock pločama bila originalna glazbena skupina na jugoslavenskoj sceni. Gitaris i pjevač Buldožera, Boris Bele, govori o ponovnom pokretanju grupe, zagrebačkoj publici i slovensko-hrvatskim problemima.

NACIONAL: Na početku karijere najbolje koncerte imali ste u Zagrebu i nakon njih ste postali poznati. Zbog čega vas voli zagrebačka publika i kakav nastup pripremate u Tvornici?

Zagrebačka publika nas je nekad zbilja voljela, vidjet ćemo je li ostalo još nešto od te ljubavi. Za Tvornicu pripremamo jedan dobar nastup.

NACIONAL: Hoćete li imati i i poseban performans kao nekada, primjerice s atraktivnom striptizetom u podvezicama koja se skida?

U Zagrebu ćemo nastupiti ojačani dvojicom prijatelja glazbenika Coletom i Mikijem. Možda mi uspije nagovoriti ih da se skinu na pozornici.

NACIONAL: Buldožer se volio zafrkavati na račun Gorana Bregovića, a danas radite isto što je on napravio s Bijelim dugmetom: svirate povratničku turneju. Jeste li se okupili zbog novca ili krize srednjih godina?

Manje žive svirke su, u našem slučaju, zgodan hobi sujetnih muškaraca u srednjim godinama.

NACIONAL: Mislite li da bi i Branimir Johnny Štulić, još jedan od rockera koje je Buldožer provocirao, trebao okupiti Azru i krenuti na turneju po bivšoj Jugoslaviji? Što bi mu savjetovali?

Mislim da bi Johnnyjeva mnogobrojna publika više uživala u njegovim živim nastupima nego u čitanju njegovih prepjeva sa starogrčkog.

NACIONAL: Je li Buldožer danas ekscesna i glazbeno aktualna grupa kao i prije 30 godina?

Naravno da nije. Ali mi je drago što su neke naše stvari ipak položile okrutni test godina.

NACIONAL: Je li Buldožer slovenski ili hrvatski bend, jer pjevate na hrvatskom i kritika vas je dugo smatrala hrvatskom bendom?

Naprosto ne mogu vjerovati da je ikoga mogao prevariti naš hrvatsko-srpsko-slovenski jezik.

NACIONAL: Što mislite o političkoj karijeri Marka Brecelja i njegovim umjetničko-aktivističkim akcijama?

Sve najbolje, ako nas u to ne miješa.

NACIONAL: Buldožer je prvi bend iz bivše Jugoslavije koji su 1989. objavili album na CD formatu, samo 5-6 godina nakon pojavljivanja tog medija. Kako se to dogodilo?

Jednostavno. Glazbena firma Helidon je izdavala naše ploče, ja sam bio urednik … Istina, kasnije je taj isti urednik malo zakazao, pa su sve naše ploče izašle na CD-jevima tek prošle godine.

NACIONAL: Da li sa vaš novi CD box koji sadržava sve albume prodaje isto tako dobro kao i vaše ploče 70-ih i 80-ih?

Na žalost, ni blizu.

NACIONAL: Postoji li dobrih rock bendova trenutno u Sloveniji i koje vam se hrvatske nove grupe sviđaju?

U poslednje vrijeme baš i nisam primjetio neku rock grupu koja bi me stvarno oduševila, što ne znači da ih nema.

NACIONAL: Hoće li se Hrvatska i Slovenija uspjeti dogovoriti oko granice ili će im trebati međunarodni sud?

Da su htjeli, već bi se davno dogovorili.

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika