26.09.2007. / 12:57

Autor: Nina Tomljanović

SABOR

Sanader na aktualnom prijepodnevu recitirao poeziju

"Nisam do kraja zadovoljan, ali kao šef izvršne vlasti niti mogu niti smijem utjecati na istragu mjerodavnih tijela. Mogu samo čekati i tražiti da završe proces i o tom izvjeste i Sabor i javnost", rekao je Sanader tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru

Najupečatljiviji trenutak dosadašnjeg tijeka aktualnog prijepodneva u Saboru definitivno je bio odgovor premijera Sanadera na pitanje Silvana Hrelje iz Hrvatske stranke umirovljenika. U namjeri da naglasi kako je vlada postigla velike uspjehe u vraćanju umirovljeničkog duga, ali i da se uvijek može više, premijer je citirao stihove Petra Preradovića.

“Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije, čim željnog cilja se dovreba, opet iz njeg sto mu želja klije”, recitirao je premijer na oduševljenje prisutnih zastupnika.

Među ostalim, Sanader je ponovio kako ni osobno nije do kraja zadovoljan tijekom borbe protiv korupcije, naglasivši da se kao šef izvršne vlasti ne smije miješati u istrage o pojedinim korupcijskim aferama.

To je premijerov odgovor na pitanje DC-ove zastupnice Vesne Škare-Ožbolt, koja je pokazala "internetsku interaktivnu kartu korupcijskih afera",ističući da je, zabilježeno više od sto takvih slučajeva. "Mislite li do kraja mandata riješiti ijednu od ovih afera, od Brodosplita do akcije Maestro, zbog koje ste bili toliko ljuti da ste htjeli ukinuti Fond za privatizaciju, što do sada nije učinjeno", upitala je Škare Ožbolt, podsjetivši premijera na loše ocjene koje je Hrvatska dobila u istraživanju percepcije korupcije, kao i na primjedbe Europske komisije.

Citirajući dio izvješća Europske komisije, Sanader je uzvratio kako su procjene u lipnju pokazale da su "hrvatske institucije angažirane u borbi protiv korupcije bez zadrške ostvarile velik dio progresa, provedbom novih struktura i sustava te u usvajanju novih antikorupcijskih instrumenata".

"Nisam do kraja zadovoljan, ali kao šef izvršne vlasti niti mogu niti smijem utjecati na istragu mjerodavnih tijela. Mogu samo čekati i tražiti da završe proces i o tom izvjeste i Sabor i javnost", rekao je Sanader, ističući da "Maestro nije afera, nego veliki uspjeh".

Škare-Ožbolt je na to uzvratila da je citirajući dio izvješća zaboravio na zaključak Europske komisije "da se preporuča odgoda pregovora s Hrvatskom u poglavlju pravosuđa".

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović pitala je da li je provjeren kapital kojim je konkurentska koparska luka kupila zadarsku luku "i time naslijedila koncesiju za obavljanje lučkih djelatnosti do 2014.godine", te zašto se ta prodaja drži u tajnosti.

Rekla je kako postoje informacije da je riječ o sumnjivom kapitalu te upozorila da su državne institucije zakonom obvezane provjeravati svaku veću investiciju, podsjetivši da država modernizira zadarsku luku kreditom Europske investicijske banke od 220 milijuna eura.

Sanader je na to kazao: "Pitanje je upućeno na krivu adresu. Država ne prodaje i neće prodavati luke, nego će ih samo davati u koncesiju". Najavio je da će država utvrditi tko zapravo prodaje zadarsku luku, "jer postoje informacije da su to privatne osobe". "Država će provjeriti sve koji su u to uključeni, pa i odvjetnike", poručio je premijer.

"Mandat vam je pri kraju, a vi ne znate što vam institucije moraju raditi po zakonu. Izgleda da vaše službe imaju važnijeg posla, poput čeprkanja po elektroničkoj pošti svojih prethodnika", uzvratila je odgovorom nezadovoljna zastupnica SDP-a.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade je HDZ-ovcu Emilu Tomljanoviću potvrdio da je Hypo banka hotel  Alan u Starigradu, unatoč ugovornim obvezama, prodala svega nekoliko tjedana nakon privatizacije, te da ga nikad nije dokapitalizirala.

Naime, Tomljanović je tražio da mu se objasni što se dogodilo s tim hotelom, budući da su izjave tadašnjeg ravnatelja i predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju HSLS-ovca Hrvoja Vojkovića i SDP-ovca Slavka Linića o tom događaju kontradiktorne.

Polančec je rekao da je upravni odbor HFP-a odluku o privatizaciji hotela donio jednoglasno, te da je Hypo banka ugovorom preuzela obvezu da, bez suglasnosti HFP-a, hotel neće prodavati najmanje godinu dana, te da će ga dokapitalizirati s 2,3 milijuna eura.

Ni jedna od tih obveza nije ispoštovana, a hotel je banka prodala tvrtki "Alan Tours" iz Zadra, svega nekoliko tjedana nakon što je postala vlasnik, kazao je Polančec, kojemu u cijeloj priči nije jasna jedino uloga švicarske tvrtke "Reka".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika