26.09.2007. / 13:31

Autor: Nina Tomljanović

GODIŠNJE IZVJEŠĆE

Hrvatska se po percepciji korupcije približila zemljama EU

Hrvatska je napredovala a pet mjesta s ocjenom 4,1 te sada zauzima 64. mjesto među 179 zemalja

Na današnjem predstavljanju godišnjeg izvješća Transparency Internationala Hrvatska (TIH), rečeno je da je Hrvatska prema indeksu percepcije korupcije (IPK) za 2007. godinu manje korumpirana zemlja nego li je to bila lani.

Napredovala je za pet mjesta s ocjenom 4,1 te sada zauzima 64. mjesto među 179 zemalja. Time je izašla iz društva afričkih zemalja i približila se zemljama Europske unije. Prošle godine su poslovni ljudi i analitičari međunarodnih institucija, kao što su Svjetska banka Svjetski gospodarski forum Hrvatsku ocijenili s 3,4, a 1999. godine kada je prvi put obuhvaćena istraživanjem ocijenjena je s ocjenom 2,8.

Prema IPK, zemlje s višim stupnjem korupcije ocjenjuju se nižom ocjenom, pa je tako ocjena 1 namijenjena potpuno korumpiranim državama, a ocjena 10 zemljama bez korupcije. Tomu su najbliže skandinavske države, pa su tako ovogodišnji pobjednici s ocjenom 9,4 Danska i Finska, a slijede ih Novi Zeland i Singapur. Pri samom kraju ljestvice nalaze se, kao i prijašnjih godina Somalija (1,4), Myanmar (1,4), Irak (1,5) i Haiti (1,6).

Hrvatska je za razliku od prošle godine, kada je bila u društvu afričkih i latinoameričkih zemalja, sada ocijenjena kao Turska i Bugarska, a za jedno mjesto je bolja od El Salvadora, a lošija od Tunisa, Poljske i Kube.

Rumunjaska je s ocjenom 3,7 gora od Hrvatske od zemalja Europske unije. Slovenija se s ocjenom 6,6 i 27. mjestom potvrdila kao nisko korumpirana zemlja. Od tranzicijskih zemalja slijede je Mađarska (5,3) i Češka (5,2).

Srbija je zauzela 79. mjesto, dok Bosna i Hercegovina i Crna Gora dijele 84. mjesto.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović je napomenuvši kako pojedine afere nemaju značajnu ulogu na rangiranje neke zemlje u istraživanju IPK-a, ocijenio da je na najbolji dosadašnji rezultat Hrvatske utjecalo usvajanje nacionalnog antikorupcijskog programa koji se počeo provoditi, pooštravanje kazni za korupcijska nedjela, jačanje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) te formiranje novog Povjerenstva za sukob interesa.

Također je pozitivnim istaknuo i to što građani Hrvatske sve više uviđaju da je u njihovom interesu iskorijeniti korupciju jer jasno vide da je životni standard puno bolji što je država manje korumpirana te naglasio da je za daljnji napredak potrebno nastaviti sa započetim reformama i pridržavati se donesenih zakona.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika