26.09.2007. / 15:12

Autor: Martina Čizmić

PRODAJA DIONICA HT-A

"Potrošač" traži obustavu prodaje dionica T-HT-a

Na Općinskom sudu u Zagrebu održano je ročište na kojem je udruga "Potrošač" tražila privemenu mjeru obustave prodaje dionica HT-a.

Udruga "Potrošač" ostala je pri svom zahtjevu za privremenom mjerom navodeći da T-HT nije osigurao sredstva za eventualne tužbe 1,3 milijuna T-HT-ovih korisnika.

"Kupci dionica nisu dobili cjelovitu i istinitu informaciju o tvrtki čije dionice kupuju i financijskim obvezama iz raznih sudskih sporova koji mogu imati utjecaja na konačnu cijenu dionica" iznio je na ročištu predstavnik udruge Ilija Rkman.

U udruzi "Potrošač" tvrde da bi T-HT mogao pretrpjeti štetu od pet milijardi kuna pod pretpostavkom da svi klijenti HT-a podnesu analogne tužbe na temelju nepravomoćne presude. U prospektu je navedeno da se prema sada evidentiranim odštetnim zahtjevima, kojih ima više od 42 tisuće, može govoriti o šteti od oko 150 milijuna kuna. Sredstva za isplatu tih odšteta T-HT nije rezervirao.

Odvjetnički tim T-HT-a usprotivio se prijedlogu tvrdeći da "Potrošač" nije dokazao svoju legitimaciju niti je poznato koga uopće zastupa. Tvrde da kupci dionica nisu potrošači nego investitori. Neven Crkveni iz T-HT-ova odvjetničkog tima tvrdi da je prospekt u skladu s pravilima struke. Istinito i dosljedno opisuje spor šest privatnih tužitelja i društva "Potrošač" protiv T-HT-a. Rekao je da T-HT ne kupuje ni ne prodaje dionice te ne bi ni mogao udovoljiti zahtjevu "Potrošača".

Udruga "Potrošač" podnijela je tužbu i protiv HANFA-e u povodu njena rješenja o odobrenju prospekta. Traže da Upravni sud poništi to rješenje te da HANFA odogodi primjenu rješenje o odobrenju objavljivanja podataka.

Sud će sutra odlučiti o zahtjevu za privremenom zabranom prikupljanja javnih ponuda za kupnju redovnih dionica HT-a.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika