26.09.2007. / 16:59

Autor: Martina Čizmić

AKTUALNO PRIJEPODNE

Dijaspora će biti kamen spoticanja

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović reagirao je na vijest da su hrvatski diplomati dobili naputak po kojem moraju privući glasače u dijaspori.

Optužio je HDZ za političku manipulaciju i agitaciju koju za njih provodi diplomatska mreža. "Radi se o evidentnoj zlouporabi državne službe" rekao je Milanović. Istaknuo je da diplomacija nema zakonske niti druge ovlasti kojima bi mogla animirati birače na što brojniji izlazak na izbore. Istaknuo je da SDP-u nije namjera pogoršati odnose sa dijasporom. Oni podupiru zastupljenost dijaspore na izborima, ali ne i način na koji je to trenutno zakonski regulirano.

Premijer Sanader odbacio je takve optužbe SDP-a. Rekao je kako je njegov cilj bio izbjeći probleme koji su se događali na prošlim izborima kada u biračkim popisima nisu bili evidentirani iseljenici koji su mijenjali adrese i prebivališta. "Kada su 1991. ti ljudi u Hrvatsku slali svoje sinove da brane domovinu, onda ih se nije pitalo plaćaju li porez u Hrvatskoj, onda su nam bili dobri. Dok je HDZ-a, svi hrvatski državljani imat će pravo glasa" rekao je Sanader.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević rekao je kako je obveza Ministarstva svim hrvatskim državljanima omogućiti pravo glasa. Zbog većeg broja hrvatskih birača već je dogovoren veći broj biračkih mjesta u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Sanader je na kraju naglasio da su svi hrvatski državljani jednaki i neće ih se "svrstavati u drugu, treću ili četvrtu kategoriju".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika