27.09.2007. / 12:41

Autor: Nina Tomljanović

PRAVOSUĐE

Ana Lovrin: Uvjet za poštivanje građanskih prava je zaštita manjina

Jorge Fuentes, veleposlanik i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj je kazao da rješavajući problem zapošljavanja nacionalnih manjina možemo olakšati integraciju i povratak izbjeglica

Na okruglom stolu o zapošljavanju nacionalnih manjina u pravosuđu, koji je održan u Saboru i koji su organizirali Ministarstvo pravosuđa i Misije OESS-a, ministrica pravosuđa Ana Lovrin je kazala da očuvanje identiteta nacionalnih manjina mora biti moguće i kroz njihovo sudjelovanje u radu državne uprave i tijelima pravosuđa.

"Unatoč različitim mišljenjima glede stupnja provedbe prava zastupljenosti manjina u pravosuđu nedvojbeno je da je danas u Hrvatskoj prisutna svijest građana iz redova predstavnika manjina o mogućnostima koje pruža Ustavni zakon i posebni zakoni", rekla je Lovrin dodajući da je zaštita manjinskih prava u korijenima države, a da je donošenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine učinjen daljnji korak u ostvarivanju različitih prava nacionalnih manjina.

Po njenoj ocjeni, u Hrvatskoj se provodi Ustavni zakon koji jamči prijam pripadnika nacionalnih manjina u državnu službu, kao što su sudstvo i državno odvjetništvo.

Jorge Fuentes, veleposlanik i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj smatra da to može pomoći integraciji sveukupnog stanovništva u politički i socijalni život Hrvatske i učvrstiti povjerenje koje će javnost imati prema državi.

Fuentes je kazao da rješavajući problem zapošljavanja nacionalnih manjina možemo olakšati integraciju i povratak izbjeglica.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da se pri samom izboru sudaca moraju zadovoljiti kriteriji po kojima se jamči izbor najstručnijeg, radno učinkovitog i etički besprijekornog suca, što će osigurati da se sudi nepristrano, neovisno i stručno.

Predsjednici visokih sudova, predstavnici Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća, nacionalnih manjina i Delegacije europske komisije u Hrvatskoj okupili su se na okruglom stolu.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika