28.09.2007. / 08:11

Autor: Marijana Zrinjski

SVJETSKI MEDIJI PRENOSE REAKCIJE NA PRESUDU

Mesić: "Očekivali smo više pravde u Haagu"

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučer u New Yorku izrazio je zabrinutost i razočaranje presudom Haškog suda za zločine u Vukovaru, ocijenivši da se ona neće održati. Predsjednik naime očekuje da će drugostupanjska presuda ICTY-a biti pravedna i utvrditi odgovornost «vukovarske trojke" za zločine koje su počinili.

"Inače ne komentiram sudske postupke, no radi se o izuzetnom slučaju, i moramo za zabrinutošću reći da smo razočarani i da smo očekivali nešto više pravde na Haškom tribunalu", izjavio je Mesić na zasjedanju Opće skupštine UN. "'Vukovarskoj trojci' u optužnici se stavlja odgovornost samo za pokolj na Ovčari, a trebalo je staviti sve one zločine koji je počinila Teritorijalna obrana u Vukovaru. Zato mislim da ta presuda ne može opstati, jer optužnica mora obuhvatiti sve te zločine, sva ta razaranja", ustvrdio je Mesić.

Blage presude bivšim oficirima JNA, Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu te oslobađajuća presuda Miroslavu Radiću, optuženima za najteži zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj, pokolj više od 200 hrvatskih ranjenika i zarobljnika na Ovčari 1991. godine, izazvale su ogorčenje cjelokupne hrvatske javnosti .Haaški sud je prvooptuženog generala Mrkšića osudio na 20 godina zatvora, pukovnika Šljivančanina na pet, dok je kapetana Radića oslobodio.

Inače, sve značajnije strane agencije prenijele su ogorčenje koje je u Hrvatskoj izazvala presuda Haškog suda tzv. "vukovarskoj trojci". U tekstu pod naslovom "Presuda za Vukovar ogorčila Hrvate" njemačka agencija dpa navodi da su hrvatske vlasti "gorko razočarane" odlukom Haškog suda. Agencija prenosi riječi hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je presudu ocijenio "porazom ideje Haškog suda" i njegov nalog upućen hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova da se uloži prosvjed Vijeću sigurnosti. Dpa također prenosi riječi ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac kako "nema pravde za vukovarske žrtve" i predsjednika parlamenta Vladimira Šeksa koji je presudu opisao kao "porugu". Reuters naglašava kako je haška presuda izazvala "šok i bijes" u Hrvatskoj, u kojoj se Vukovar smatra "jednom od najbrutalnijih ratnih epizoda". Francuski AFP u naslovu navodi kako je "Zagreb osudio sramotnu hašku presudu" te također prenosi riječi premijera Sanadera i doktorice Vesne Bosanac. Slovenska agencija STA navodi kako je haška presuda "vukovarskoj trojci" izazvala šok u hrvatskom državnom vrhu. Naglašava se izjava predsjednika Mesića i njegova ocjena kako se radi o "apsolutno neprihvatljivoj" presudi, a zatim i prenosi ogorčenje premijera Sanadera. STA prenosi i prilog HTV-a o šoku koji je presuda izazvala u Vukovaru, čiji se stanovnici okupljaju na Ovčari, pale svijeće i mole. Dodaje se kako je u Vukovar tijekom večeri otputovao i premijer Sanader. Reakciju predsjednika Mesića i premijera Sanadera na presudu "vukovarskoj trojci" prenio je i srbijanski Tanjug

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika