28.09.2007. / 09:46

Autor: Marijana Zrinjski

IRANSKO NUKLERANO PITANJE

Velesile se ne mogu dogovoriti oko novih sankcija Iranu

Šefovi diplomacija šest velesila koje sudjeluju u pregovorima o iranskom nuklearnom pitanju sastaju se danas u New Yorku kako bi pokušali postići dogovor o novim sankcijama protiv Irana.

Sastanak koji će se na poziv američke državne tajnice Condoleezze Rice održati u velikom njujorškom hotelu, nastavak je razgovora održanih u srijedu i u četvrtak između šest zemalja (SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke), na razini političkih voditelja ministarstava. Nakon dvodnevnih razgovora u New Yorku, jučer navečer izbile su na vidjelo podjele između Amerikanaca i Europljana s jedne i Rusa i Kineza s druge strane.

SAD čini pritisak kako bi Vijeće sigurnosti UN-a ujesen donijelo treću rezoluciju protiv Irana koji ne želi prekinuti s obogaćivanjem urana. Rusija i Kina se tome protive, smatrajući da je bolje dati više vremena Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) koja je u kolovozu postigla dogovor s Iranom prema kojemu se ovaj obvezao da će odgovoriti na sva pitanja agencije o svom nuklearnom programu.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika