28.09.2007. / 14:34

Autor: Martina Čizmić

SRAMOTNA PRESUDA

Šok, ljutnja i ogorčenost u cijeloj zemlji

Presuda Haškog suda za zločine na Ovčari prema kojoj je Mile Mrkšić osuđen na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin na pet, a Miroslav Radić oslobođen optužbi izazvala je burne reakcije u cijeloj zemlji.

Saborski Klub HSP-a zatražio je suspenziju daljnje primjene Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom i pokretanje postupka pred Vijećem sigurnosti UN-a o svrsishodnosti djelovanja tog suda. Zahtjevaju i saborsku raspravu o suradnji s Haagom. U HSP-u ističu da je Haški sud skandaloznom i sramotnom presudom Vukovarskoj trojci pokazao svoje pravo lice. Time je ponizio hrvatske branitelje, njihove obitelji, vojne invalide i cijelu Hrvatsku.

"Ova presuda u potpunoj je suglasnosti s očekivanim sudskim manipulacijama činjenicama i pravnim sadržajima koji se odnose, po njima, na sukob na području bivše Jugoslavije, a po nama na čisti akt agresije Jugoslavije na Republiku Hrvatsku", izjavio je predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske profesor emeritus Željko Horvatić. Smatra da je dobro što je Vlada odmah reagirala intervencijom kod Vijeća sigurnosti.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazne je ocijenio skandaloznima. "Koji je to zločin u Vukovaru koji se može kazniti sa samo pet godina zatvora?". Ovakva presuda Haaškog tribunala je, tvrdi Milanović, nevjerodostojna i kao takva samo će još više potkopati ugled tog suda u javnosti.

Vlada će tražiti raspravu pred Vijećem sigurnosti UN-aPotpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je da se radio o jednoj nevjerojatno sramotnoj odluci Haškog suda. "Za nas u Hrvatskoj odluka je nevjerojatna jer smo svjedočili stradanjima Vukovara, a za Vukovarce apsolutno neprihvatljiva i izvan svake pameti" rekla je potpredsjednica Vlade. Ponovila je da će Vlada uputiti pismo Vijeću sigurnosti UN-a i tražiti raspravu o tom slučaju. Obratiti će se i Sudskom vijeću Haškog suda sa jasnim i oštrim ocjenama neprihvatljivosti takve presude.

Premijer Sanader sinoć je posjetio Ovčaru i na taj način se pridružio stotinama Vukovaraca koji su prosvjedovali zbog haške presude. "Došao sam na Ovčaru iz jednog žestokog osjećaja otpora i prosvjeda prema jednoj ovakvoj nepravednoj i neljudskoj presudi. Došao sam biti s Vukovarcima u ime cijele Hrvatske. Koliko je ljudi ovdje trebalo da bude ubijeno da ti zločinci dobiju doživotnu kaznu, koju zaslužuju? Pozivam cijelu hrvatsku javnost da i u ovom teškom trenutku sačuvamo prisebnost jer znamo što treba napraviti i da žrtve koje su ovdje pale u Vukovaru nisu bile samo za Vukovar već za cijelu Hrvatsku a rekao bih i za Europu", rekao je premijer. Danas, pak, premijer je poslao pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem je izrazio  razočaranje presudom Vukovarskoj trojci.

I predsjednik Sabora Vladimir Šeks izrazio je ogorčenost prvostupanjskom haškom presudom vukovarskoj trojci, ocijenivši ju ponovnim ubijanjem vukovarskih žrtava. "Upravo je nevjerojatno da je bivšem majoru JNA Veselinu Šljivančaninu, osuđenom za ratni zločin, koji je pomagao u zarobljavanju, mučenju i ubijanju 300 zarobljenika i civila na Ovčari, određena kazna od pet godina zatvora", rekao je Šeks novinarima u Saboru. Porugom pravdi Šeks smatra i 20-godišnju kaznu Mili Mrkšiću i oslobađajuću Miroslavu Radiću, jer je, podsjeća, uz Srebrenicu, u Vukovaru počinjen najveći masovni ratni zločin nakon Drugoga svjetskog rata. "Oni su zločin masovnih razmjera organizirali pred očima cjelokupne svjetske javnosti", podsjetio je Šeks.

Udruge su ogorčeneSavez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruge vukovarskih branitelja „Vukovar 91.“ izrazile su ogorčenje blagom presudom haškog suda. “Kada sam čuo presudu ostao sam nijem. Zar je moguće da za dokazani zločin na Ovčari Radić bude oslobođen, Mrkšić dobije 20 a Šljivančanin samo pet godina zatvora”, ogorčeno je kazao Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Ništa blaži u ocjenama presude nisu bili ni ostali predstavnici udruga.

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) smatra da je prvostupanjskom presudom "vukovarskoj trojci", optuženoj za zločine u Vukovaru 1991. godine, Haaški sud izgubio svoju vjerodostojnost. Time je dovedena u pitanje daljnja svrha postojanja Ustavnog zakona o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim sudom u Haagu. Iz Udruge su uputili Hrvatskom saboru službenu notu kojom traže da se o tom pitanju u Saboru pokrene rasprava. Predsjednik Udruge Josip Đakić rekao je da su invalidi Domovinskog rata ogorčeni skandaloznim odlukama Haaškoga suda u kojima stvarne ratne zločince, za koje postoje nepobitno dokazi, kažnjavaju kao da su počinili prometni prekršaj. Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša također je izrazio nezadovoljstvo prvostupanjskom presudom Haaškoga suda. Istaknuo je da je ona potvrda višegodišnje teze HVIDR-e da je Haaški sud politički sud kojemu je svrha pokazati da su na ovim prostorima svi isti te da nema ni žrtve, ni agresora.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac rekla je da za Vukovarce na ovom svijetu očito nema pravde.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara najoštrije je osudila visinu kazne koju je Haaški sud dosudio. Od Sabora traže prekid daljnje suradnje sa Sudom, preispitivanje djelovanja Državnog odvjetništva i Povjerenstva za suradnju s Haaškim sudom. "Moramo se zapitati i što radi hrvatska diiplomacija koja ima zadaću braniti prava hrvatskih građana pred sudovima u svijetu", poručuju iz Udruge.

Nezadovoljstvo presudom Haaškoga suda "vukovarskoj trojki" izrazila je i Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin". Oni tu presudu smatraju "sramotnom i ispolitiziranom farsom" koja dovodi u pitanje vjerodostojnost i postojanost tog suda.

"Presuda "vukovarskoj trojki" suprotna je načelima pravde i istine i grubo vrijeđa uspomene i prava žrtava zločina počinjenih u Vukovaru i srpskoj agresiji na Hrvatsku", rekao je predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović. Smatra da je krivo i Tužiteljstvo koje je za zločine optužilo samo tu trojku, a ne i vrh JNA. Podsjetio je da je Haaški sud dobio Bijelu knjigu u kojoj su navedeni svi zločini, ali i da su upozorili Vijeće sigurnosti na nepravilnosti i neprihvatljivo pristrano ponašanje Carle del Ponte i neprimjerenost postupanja Haaškog suda.

Četiri udruge za zaštitu ljudskih prava, Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, ocijenile su izricanje neprimjerenih kazni "vukovarskoj trojci" kao novu viktimizaciju žrtava, shvativši je kao nepriznavanje njihove patnje. Zabrinjava ih što je presuda smanjila mogućnost kaznenog gonjenja za zločine odgovornih oficira JNA.

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije ocijenila presudu Haaškog suda optuženima za zločine na Ovčari neprihvatljivom, sramotnom i neljudskom te pozvala Vladu da se svim pritvorenim hrvatskim generalima i braniteljima omogući obrana sa slobode. Predstavnici udruga upozorili su na nejednakost postupanja prema hrvatskim braniteljima, optuženima za ratne zločine, koji se nalaze u pritvoru, dok se srpskim optuženicima za to kazneno djelo omogućava obrana sa slobode.

Međunarodne reakcije

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering nije želio komentirati presudu Haškog suda trojici ratnih zločinaca odgovornih za pokolj u Ovčari, ali je izrazio uvjerenje kako je ta presuda privremena i očekivanje da svi krivci dobiju primjerenu i pravednu kaznu. "Koliko znam jučerašnja presuda Haškog suda je privremena. Carla del Ponte već je dala ocjenu sudske odluke i najavila žalbu, a ima najveći mogući uvid u događanja i zločine. Imam veliko povjerenje u glavnu tužiteljicu i ako ona najavljuje žalbu onda će to sigurno imati efekta", rekao je Hans-Gert Poettering.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke iznenađen je i razočaran presudom Haškog suda. "Još nisam vidio detalje presude, što je nužno kako bih shvatio na čemu se temelje sudske odluke, ali teško je razumjeti kako bi ovakve kazne mogle odgovarati razmjerima zločina počinjenih na Ovčari", napisao je u izjavi za javnost.

Iz Europske komisije nisu željeli komentirati presudu. "Sve što možemo reći jest da je to odluka Suda, koju ne možemo komentirati. Nemamo elemente i materijale koje ima Sud i koje koristi prilikom donošenja presude. U potpunosti poštujemo presudu Suda i uvijek smo podržavali njegov rad, koji je od ključne važnosti ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju", rekao je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj Tardio.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika