28.09.2007. / 15:49

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA-EU

Hrvatska na dobrom putu prema EU

"Jako me se dojmilo da je u Hrvatskoj moguće o bitnim temama razgovarati nadstranački i uz sudjelovanje svih društveno relevantnih skupina" jer su tu zastupljeni i gospodarstvo i sindikati i visoko školstvo i nacionalne manjine, a dobro je vidjeti kako na istoj stvari rade i velike i male stranke, kazao je Poettering

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering je nakon razgovora s predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem kazao kako je činjenica da je u Hrvatskoj moguće o tako bitnim temama vezanim za članstvo u Europskoj uniji razgovarati nadstranački i uz sudjelovanje svih društveno relevantnih skupina, to potvrđuje da je Hrvatska na dobrom putu prema Uniji.

"Jako me se dojmilo da je u Hrvatskoj moguće o bitnim temama razgovarati nadstranački i uz sudjelovanje svih društveno relevantnih skupina" jer su tu zastupljeni i gospodarstvo i sindikati i visoko školstvo i nacionalne manjine, a dobro je vidjeti kako na istoj stvari rade i velike i male stranke, kazao je Poettering .

"To je potvrdilo moje uvjerenje da je Hrvatska na dobrom putu prema EU", dodao je Poettering izrazivši uvjerenje da će teme vezane uz pristupne pregovore s EU ostati izvan predizborne kampanje u Hrvatskoj.

Kazao je da se radi o trenutku kad će Europski parlament moći u svojim redovima pozdraviti hrvatske zastupnike, ponovivši nadu kako će to biti još u ovom sazivu, prije 2009. godine.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je susret s Poetteringom ocijenio vrlo plodnim i kvalitetnim kazavši kako važnost teme potvrđuje i golemi interes hrvatskih medija za njegov posjet.

Milanović je podsjetio kako je Poettering i prije nego što je postao predsjednik Parlamenta puno pomagao Hrvatskoj i pridonosio učvršćenju njezina položaja u odnosu na EU, što je nastavio raditi i otkako je na funkciji prvog čovjeka Europskog parlamenta.

Rekao je kako su članovi Odbora Poetteringa upoznali sa svime čime se Odbor bavi, po čemu je poseban i nadstranački, jer razvija kulturu dijaloga u Hrvatskoj oko pitanja od općeg interesa koja su predmet dogovora, a ne prijepora. "Dijelimo stajalište da Hrvatska treba postati članicom EU u sljedećih nekoliko godina i iako nismo opterećeni točnim datumima, svima nam je jasno da će u sljedećem sazivu EP-a, u kojem će Hans-Gert Poettering sigurno biti barem zastupnik, sjediti i kolegice i kolege iz Hrvatskog sabora", rekao je Milanović.

Hans-Gert Poettering će imati još tri sastanka, s pučkim pravobraniteljem Juricom Malčićem, državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i sa zastupnicima nacionalnih manjina.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika