28.09.2007. / 17:43

Autor: Nina Tomljanović

DORH

Bajić: ''Konsternirani smo presudom''

Bajić je kazao da je DORH još 2002. godine prikupilo sav materijal vezan uz zločine u Vukovaru te podigao optužnice protiv vojnog vrha bivše JNA - Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Živote Panića, ali i Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića kojima je jučer u Haagu izrečena presuda.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je odbacio tvrdnje da Državno odvjetništvo nije poduzelo potrebne mjere za kažnjavanje zločina protiv Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića jer je, kako kaže DORH prikupilo opsežnu dokumentaciju koja dokazuje zločine počinjene u Vukovaru.

"Mi smo konsternirani ovako niskim zatvorskim kaznama , kao i oslobađajućom presudom", kazao je Bajić nakon sastanka sa predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gretom Poetteringom u Saboru.

Kazao je da je DORH još 2002. prikupilo sav materijal vezan uz zločine u Vukovaru te podigao optužnice protiv vojnog vrha bivše JNA - Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Živote Panića, ali i Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića kojima je jučer u Haagu izrečena presuda.

"Očekivali smo osuđujuću presudu i visoke zatvorske kazne zbog toga što smo i mi prikupili čitav niz dokaza", rekao je Bajić, dodavši kako ne vidi razloge da se krivnja za niske kazne koje im je izrekao Haški sud prebacuje na Državno odvjetništvo.

Izrazio je nadu da će u drugostupanjskom postupku Haag ipak izreći primjerene kazne "vukovarskoj trojci".

Državno odvjetništvo je na svoj rad na kažnjavanju odgovornih za stradanja u Vukovaru podsjetilo je i na svojoj internetskoj stranici. Objavili su integrirani tekst optužnice koju je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 24. prosinca 2002. godine podnijelo protiv deset okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanjem kulturnih i povijesnih spomenika.

Optužnica obuhvaća kaznena djela počinjena na području grada Vukovara kao i u Općoj bolnici Vukovar te na poljoprivrednom dobru Ovčara i u skladištima poduzeća Velepromet na Sajmištu od kuda su odvođeni u logore diljem Srbije, kaću u Državnom odvjetništvu.

Napominju i da su protiv okrivljenika predložili određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice, a podsjećaju i na ranije obavijesti o optužnicama protiv Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Ratka Mladića na svojim službenim stranicama.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika