28.09.2007. / 19:19

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Milanović: ''Za razliku od HDZ-a mi objavljujemo svoje prihode i rashode''

Predsjednik SDP-a je napomenuo kako vladajuća stranka to nije napravila u predsjedničkoj kampanji, kada je njihov kandidat bila Jadranka Kosor. Nije, kaže Milanović, objavio ni prihode ni rashode za prošlu godinu, a sigurno, ustvrdio je, ne će objaviti ni za ovu kampanju

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je svojim potpisom na peticiju Transparency Internationala Hrvatske (TIH) podupro njihovu akciju "Imamo pravo znati", upriličenoj u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama.

Iz TIH-a navode kako je cilj kampanje unaprijediti dva zakona: Zakon o pravu na pristup informacijama, koji, iako donesen 2003., još nije dovoljno poznat građanima niti su tijela javne vlasti ažurna u njegovu poštivanju, te Zakon o financiranju političkih stranaka iz siječnja ove godine, koji uopće ne regulira pitanje predizbornih kampanja.

"Pitanje financiranja kampanje političkih stranaka smatram jako važnim jer se tu dobiva odgovor na pitanje kakav novac ulazi u politiku i kampanje i s kojim motivima. To su stvari koje moraju biti jasne", izjavio je Milanović nakon potpisivanja peticije TIH-a.

Predsjednik SDP-a je napomenuo kako vladajuća stranka to nije napravila u predsjedničkoj kampanji, kada je njihov kandidat bila Jadranka Kosor. Nije, kaže Milanović, objavio ni prihode ni rashode za prošlu godinu, a sigurno, ustvrdio je, ne će objaviti ni za ovu kampanju.

"Za razliku od HDZ-a, mi to radimo - objavljujemo svoje prihode i rashode", rekao je Milanović i naveo kako će SDP "na taj način voditi i Hrvatsku".

Najavio je da će SDP objaviti sve financijske pokazatelje i iznose donacija uoči izbora. "Time želimo ići korak naprijed i primjerom pokazati da je to način na koji ćemo voditi društvo", kazao je predsjednik SDP-a.

Naveo je da i političari osobno moraju svoju imovinu učiniti vjerodostojnom. "To znači da se njihove pokretnine i nekretnine mogu usporediti s njihovim prihodima, a ne da, kao premijer, nakon 17 godina javne službe, imaju imovinu koju nisu u stanju opravdati i manipuliraju Povjerenstvom za sukob interesa kako bi prikrili podrijetlo imovine", kaže Milanović.

Na pitanje novinara hoće li SDP ubuduće biti spreman poboljšati rezultate vezane uz poštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama, po kojima je TIH lani na 200 upita poslanih tijelima javne vlasti dobio samo 62,5 posto odgovora, Milanović je odgovorio da će to sigurno poboljšati.

Prokomentirao je i rezultate "političkog barometra", po kojemu SDP ima pet posto prednosti pred HDZ-om, kazavši da nikad ne komentira rezultate anketa. "Znam da uživamo veliko povjerenje građana i jedina relevantna anketa bit će anketa koja će se obaviti na izborima, na biračkim mjestima, a HDZ neka razmišlja kakav je njegov rejting. Mi idemo dalje", kazao je Milanović.

Peticija TIH-a može se poduprijeti i novčanom donacijom, a potpisati na internetskoj stranici www.imamopravoznati.net i na Cvjetnom trgu do 15. listopada. Potpisi i peticija bit će poslani svim parlamentarnim strankama.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika