29.09.2007. / 09:12

Autor: Nina Tomljanović

NEW YORK

Mesić i Ban Ki-moon razgovarali o presudi Haškog suda

Mesić je naglasio kako se protivi "stvaranju atmosfere bespomoćnosti" u Hrvatskoj, i osjećaja da je sve izgubljeno."Mi moramo poduzeti ono što je u našoj moći. Da pred svojim pravosuđem dižemo optužnicu i tražimo njihovo izručenje", rekao je

Predsjednik Stjepan Mesić je nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a u New Yorku izjavio da će Ban Ki-moon učinit sve što je u njegovoj nadležnosti i obavijestiti zemlje članice UN-a o onome što se dogodilo vezano uz presudu Haškog suda "vukovarskoj trojci".

Farhan Haq, glasnogovornik glavnog tajnika je kazao da će pismo premijera Ive Sanadera, u kojem je izrazio duboko razočaranje i zaprepaštenje presudom ICTY-a, početkom idućeg tjedna biti proslijeđeno članicama UN i Vijeća sigurnosti kao dokument Opće skupštine, u skladu s procedurom predviđenom u tim slučajevima.

Mesić je naglasio kako se protivi "stvaranju atmosfere bespomoćnosti" u Hrvatskoj, i osjećaja da je sve izgubljeno."Mi moramo poduzeti ono što je u našoj moći. Da pred svojim pravosuđem dižemo optužnicu i tražimo njihovo izručenje", rekao je.

Na pitanje zašto to nismo učinili do sada, Mesić je izbjegao odgovor, rekavši kako to "treba pitati tužitelje ili nekog drugog".

Po riječima hrvatskog predsjednika suđenje "vukovarskoj trojci", još nije gotovo i o tome se ne može voditi rasprava, jer je tek prvostupanjska, nepravomoćna presuda a za drugostupanjsku se na zna kakva će biti. "Sada je dobro da mi pripremimo u Hrvatskoj sve što je potrebno da bi se mogla očekivati pravedna drugostupanjska presuda", kazao je.

S obzirom da je ovo bilo suđenje samo za Ovčaru i po zapovjednoj odgovornosti, mnogi su oficiri JNA izuzeti i prekinuta je vertikala odgovornosti. Ono što Hrvatska može učiniti jest podići optužnicu protiv istih oficira JNA za razaranje Vukovara, za zapovjedanje nad Teritorijalnom obranom, i ponovo uspotaviti tu vertikalu, rekao je Mesić.

"To mi možemo kroz svoje pravosuđe. Dakle u isto vrijeme dok Tužiteljstvo ide sa svojom žalbom na presudu, mi trebamo ići s optužnicom, za ono što su radili izvan, ne za istu stvar, ali mi imamo toliko materijala da ih možemo optužiti za sva druga kaznena djela koja su počinili i za koja moraju odgovarati, po zapovjednoj odgovornosti", istaknuo je hrvatski predsjednik.

U strategiji završetka rada ICTY-a do 2010. godine, koju je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN, od država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, traži se da nastave s procesuiranjem osumnjičenih za ratne zločine, kada Haški sud zatvori vrata. U tu svrhu osnovani su i posebni sudovi za ratne zločine u Sarajevu i Beogradu, te posebna sudska vijeća u Hrvatskoj. No, previđeno je da ta vijeća sude vlastitim a ne stranim državljanima. Pored toga, sve države bivše Jugoslavije zabranjuju izručenje svojih državljana drugoj zemlji, a dopuštaju samo izručenje ICTY-u, po su neizvjesni izgledi da takve optužnice, ako i budu podignute, dovedu do suđenja uz prisutnost optuženih.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika