29.09.2007. / 12:06

Autor: Nina Tomljanović

STATUS KOSOVA

Bez značajnih rezultata završili pregovori o Kosovu

Uz međunarodne posrednike, u New Yorku su razgovarali srbijanski predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica s jedne te kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Agim Ceku s druge strane

Jučer su u New Yorku, bez značajnih rezultata, završili prvi izravni pregovori čelnika Srbije i kosovskih Albanaca uz nazočnost međunarodnih posrednika.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka stoji kako su "strane ponovile svoju spremnost na ozbiljan angažman u pregovorima".

Uz međunarodne posrednike, u New Yorku su razgovarali srbijanski predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica s jedne te kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Agim Ceku s druge strane.

"Međunarodna trojka (SAD, Rusija i EU) podsjeća strane na izjavu Vijeća sigurnosti UN-a od 1. kolovoza da je status na Kosovu neodrživ", stoji u izjavi.

Nakon sastanka, posrednik EU-a Wolfgang Ischlinger novinarima je izjavio da su se dvije strane dogovorile oko nastavka još izravnijih pregovora u Bruxellesu 14. listopada. "Obje strane svojim su ponašanjem i zaključcima dale naslutiti kako žele nastavak ovoga procesa. To je dobar znak", kazao je Ischlinger.

Ruski posrednik Aleksander Botsan-Harčenko rekao je da "nitko ne želi ići natrag". "Naravno, u ovoj fazi vizija budućnosti je različita, no spremni su za nastavak razgovora", rekao je ruski diplomat.

Prema informacijama koje prenosi agencija dpa, čelnici kosovskih Albanaca ustrajali su na punoj neovisnosti Kosova, čemu se Beograd snažno protivi. Sejdiu je u izjavi novinarima nakon sastanka naglasio da je srpskoj strani ponudio "sporazum prijateljstva dviju zemalja kao dviju suverenih i neovisnih nacija".

Ako pregovarači ne postignu sporazum do prosinca, Vijeće sigurnosti UN-a usvojit će plan koji toj pokrajini omogućuje osamostaljenje od Srbije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je izjavio kako je ovo "tek prvi krug pregovora", nakon što je Vijeće sigurnosti odredilo rok za postizanje sporazuma do prosinca. "Još uvijek pregovaramo. Nadam se da ćemo postići kompromis", kazao je Tadić po izlasku iz predstavništva EU-a u UN-u. "Mi nudimo održivu i značajnu autonomiju i osiguravamo najbolje moguće rješenje za kosovske Al

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika