29.09.2007. / 12:18

Autor: Nina Tomljanović

VUKOVAR

Borković: Haška presuda "vukovarskoj trojci" poraz je hrvatske politike

"Zahtijevam da pravna država započne istraživati ratne zločine na način na kako to i dolikuje i traži hrvatsko zakonodavstvo", kazao Borković ustvrdivši kako su se državne službe, umjesto ratnim zločinima, u godinama nakon sloma obrane Vukovara, više bavile zapovjednicima obrane grada Vukovara koje su, kako je naveo, "uhodili, dizali protiv njih optužnice i procesuirali"

Na današnjoj je konferenciji za novinare koalicije HSS-HSLS u Vukovaru, član HSS-a i posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković prozvao je državnog odvjetnika Mladena Bajića i Državno odvjetništvo da ne rade dobro svoj posao.

Prema riječima Borkovića, haška presuda "vukovarskoj trojci" poraz je hrvatske politike iz kojeg Hrvatska mora izaći još jača. Hrvatska, nakon presude Haškoga suda protiv Šljivančanina, Mrkiša i Radića, nema pravo na plač, suze i žalopojke, poručio je Borković.

"Pravna država u Hrvatskoj ne funkcionira jer da je suprotno, onda bi se Ustavni zakon o suradnji s Hagom primjenjivao u potpunosti, za što se zalažemo jer smatramo da on štiti interese hrvatske države i hrvatskih građana", ocijenio je Borković, ustvrdivši da u Državnom odvjetništvu ne rade dobro posao za koji su plaćeni.

"Više od 1400 ljudi nalazi se u službama državnog odvjetništva. Toliko je ljudstva imala 204. vukovarska brigada. Rezultati te brigade su poznati i dobro znani, a gdje su rezultati Državnog odvjetništva u procesuiranju ratnih zločina, da ne govorim o vojsci, policiji i tajnim službama koji bi trebali prikupljati dokaze za ratne zločine", zapitao je Branko Borković.

"Zahtijevam da pravna država započne istraživati ratne zločine na način na kako to i dolikuje i traži hrvatsko zakonodavstvo", kazao je ustvrdivši kako su se državne službe, umjesto ratnim zločinima, u godinama nakon sloma obrane Vukovara, više bavile zapovjednicima obrane grada Vukovara koje su, kako je naveo, "uhodili, dizali protiv njih optužnice i procesuirali".

"Ukazivali smo na pljačku novca za naoružavanje, pitanje oružja i onih tenkova koji su prodani van. Sve je to ratni zločin kao što je i pljačka koja je počinjena i što nikada nije procesuirano", kazao je Borković ocijenivši "sramotnim da je za sve ono što je počinjeno u Vukovaru 1991. godine optuženo samo deset osoba".

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika