01.10.2007. / 08:43

Autor: Martina Čizmić

VOJNA VJEŽBA

Počela vojna vježba NATO-a u Hrvatskoj

Najveća ovogodišnja vojna vježba snaga NATO pakta počela je u Hrvatskoj. U vježbi će sudjelovati oko 8000 vojnika iz 12 zemalja članica, od čega oko 2000 iz Hrvatske.

Vježba pod imenom "Noble Midas 07" trajat će 12 dana, a održavat će se u međunarodnim vodama srednjeg i južnog Jadrana te na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" kod Slunja i "Crvena zemlja" kod Knina. Koristit će se i pomorska baza Lora te zračne baze Zemunik i Divulje.

Sudjelovati će 40 brodova i šest podmornica. Tri podmornice na nuklearni pogon neće ulaziti u hrvatske teritorijalne vode. Hrvatska mornarica sudjeluje sa deset brodova i 250 vojnika. Osim hrvatskih vojnika, u vježbi sudjeluju i pripadnici američkih, britanskih, bugarskih, francuskih, grčkih, nizozemskih, norveških, njemačkih, rumunjskih, španjolskih, talijanskih i turskih oružanih snaga.

Povodom vježba Zelena akcija i Centar za mirovne studije orginiziraju mirni prosvjed svojih aktvista kojim žele ukazati na svoje neslaganje sa održavanjem vježbe i upozoriti na mogući štetni utjecaj vježbe na okoliš i društvo. U MORH-u tvrde da su proveli studije štetnosti utjecaja na okoliš te da su provedene sve mjere zaštite okoliša i mora na mjestima gdje se vježba održava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika