01.10.2007. / 09:25

Autor: Martina Čizmić

NOVI ZAKON O GRADNJI

Za gradnju više ne treba građevinska i lokacijska dozvola

Od danas za izgradnju stambenih zgrada do 400 metara četvornih i poljoprivredne objekte do 600 metara četvornih nije više potrebno vaditi građevinsku i lokacijsku dozvolu.

Prema novom Zakonu o gradnji biti će dovoljno samo rješenje o uvjetima građenja za što se prilaže idejni projekt i vlasnički list. Umjesto uporabne dozvole, biti će dovoljno dostaviti završno izvješće nadzornog inžinjera.

Rješenja o uvjetima gradnje i dozvole izdavati će se u posebnim upravnim odjelima u svim gradovima sa više od 35 tisuća stanovinika.

Uvodi se instrument urbane komasacije kojom se omogućuje izvlašćivanje privatnih zemljišta za javne svrhe. Time se ozakonila mogućnost uzimanja privatnog zamljišta u naseljima i gradovima za potrebe javnih građevina poput cesta, zgrada i drugih objekata javnog značaja. Vlasnici oduzetog zemljišta dobiti će pravedan iznos kao naknadu po četvornom metru zemljišta.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika