01.10.2007. / 12:33

Autor: Marijana Zrinjski

IZBORI U UKRAJINI

Stranka Julije Timošenko osvojila najveći broj glasova

Ukrajinska prozapadna stranka Julije Timošenko preuzela je vodstvo na parlamentarnim izborima održanima jučer prema posljednjim rezultatima Izbornog povjerenstva nakon prebrojanih 47 posto glasova.

Blok Julije Timošenko trenutačno vodi s 33,45 posto glasova, nakon njega slijedi Stranka regija sadašnjega proruskoga premijera Viktora Janukoviča s 30,49 posto, a na trećem je mjestu blok Naša Ukrajina - Narodna samoobrana prozapadnoga predsjednika Viktora Juščenka s 15,61 posto.

Međutim, zasad obje strane - "narančaste" prozapadne snage i proruski premijer - tvrde da su pobijedile na izborima i žele započeti koalicijske razgovore. Juščenko i Timošenko postigli su dogovor u posljednjem trenutku da će formirati koaliciju u parlamentu. Ostanu li pri tom dogovoru, prozapadne bi snage mogle formirati većinu i izbaciti Janukoviča.

Komunisti, koji su izjavili da će formirati koaliciju s Janukovičevom strankom dobili su 5,08 posto glasova, a stranka koju vodi bivši predsjednik parlamenta Volodimir Litin je dobila 4,19 posto, dok je Socijalistička stranka osvojila 3,14 posto, upravo iznad praga od 3 posto potrebnog za ulazak u parlament.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika