01.10.2007. / 17:00

Autor: Nina Tomljanović

TERORIZAM

Španjolske i portugalske vlasti zajedno u borbi protiv ETA-e

Španjolski istražitelji već nekoliko tjedana zahtijevaju da se ispita moguće postojanje ETA-ine terorističke infrastrukture u Portugalu, što bi bila novost s obzirom da je ETA do sada tradicionalno djelovala iz Francuske

Zajedničko osnivanje policijskih snaga i predstavnika pravosudnih tijela danas su najavile španjolska i portugalska vlada. Njihova zadaća će biti borba protiv baskijske separatističke organizacije ETA-e, za koju se sumnja da ima svoju vanjsku bazu i u Portugalu. "Zbog terorističkih prijetnji, posebno zbog prijetnji ETA-e" dvije zemlje "osnovat će zajedničku istražiteljsku ekipu" koju će činiti policajci i predstavnici pravosudnih tijela. Treba provesti do kraja teške i zamršene istrage koje zahtijevaju koordiniranu akciju predstavnika dviju država", piše u zajedničkom priopćenju.

Španjolski istražitelji već nekoliko tjedana zahtijevaju da se ispita moguće postojanje ETA-ine terorističke infrastrukture u Portugalu, što bi bila novost s obzirom da je ETA do sada tradicionalno djelovala iz Francuske, u kojoj je policija i danas uspješno na tragu njezinim članovima.

Španjolska je policija 21. lipnja na jugu zemlje, na granici s Portugalom, u trag ušla vozilu s 130 kg eksploziva. Pretpostavlja se da je vozilo bilo unajmljeno u Portugalu koji su pripadnici ETA-e vjerojatno u brzini napustili u blizini kontrolne točke na granici između dviju zemalja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika