01.10.2007. / 19:53

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

EK: Aktiviranje ZERP-a imat će negativan utjecaj na pristupanje Hrvatske u EU

Zamjenik glavnog direktora Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Jan Truszczyski na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska je izjavio: "Ne dođe li do dogovora između Hrvatske, Slovenije i Italije, ne vidim kako bi se mogao izbjeći negativan utjecaj na pristupne pregovore"

Danas u Bruxellesu je predstavnik Europske komisije upozorio da bi aktiviranje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), koji je Hrvatska proglasila u Jadranu, od 1. siječnja 2008. godine imalo negativan utjecaj na hrvatsko pristupanje EU-u.

Zamjenik glavnog direktora Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Jan Truszczyski na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska je izjavio: "Ne dođe li do dogovora između Hrvatske, Slovenije i Italije, ne vidim kako bi se mogao izbjeći negativan utjecaj na pristupne pregovore".

"Primjena ZERP-a od 1. siječnja 2008. za zemlje članice Europske unije neće biti u skladu s preporukom Europske komisije niti u skladu s političkim dogovorom Hrvatske, Italije i Slovenije", kazao je Truszczyski, dodavši da je o tome dosad održano pet tehničkih sastanaka između zainteresiranih zemalja i da je Komisija spremna organizirati i sastanak na višoj razini ako postoji spremnost za to. To je odgovorio na pitanje slovenskog zastupnika iz redova Stranke europskih socijalista (PES) Boruta Pahora, koji je u vezi s tim postavio pitanje i hrvatskim predstavnicima.

Pahor je hrvatske predstavnike pitao pripremaju li se mjere koje bi spriječile stupanje na snagu toga "jednostranog poteza", budući da je ostalo malo vremena da Hrvatski sabor u sadašnjem sazivu učini nešto po tom pitanju.

Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač je kazao kako je odluka o ZERP-u "suverena odluka Hrvatskog sabora" koja je obvezujuća. Rekao je da je Hrvatska spremna nastaviti dijalog, da želi naći najprikladnije rješenje i da nema namjeru zabraniti pristup talijanskim i slovenskim brodovima pristup ZERP-u, nego osigurati da i za njih vrijede isti uvjeti kao i za hrvatske brodove.

Miroslav Rožić, zastupnik koji je nedavno istupio iz HSP-a, istaknuo je da se odluke o proglašenju ekoloških i gospodarskih pojaseva svugdje u svijetu donose jednostrano i da je isto napravio i Hrvatski sabor.

Rožić je kazao da je Sabor napravio ustupak i dopustio privremenu suspenziju stupanja na snagu ZERP-a, a da su za vrijeme te suspenzije Italija i Slovenija proglasile svoje zaštićene zone u Jadranu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika