03.10.2007. / 09:22

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

URUŠIO SE SPOMENIK KULTURE

Zbog urušavanja "Nade Dimić" Kerumu prijeti zatvor

Do urušavanja je došlo kada je radnim strojem iskopana zemlja uz temelje zgrade bivše tvornice, gdje se gradi podzemna garaža

Željko Kerum mogao bi završiti u zatvoru jer je prekršio Zakon o gradnji kada je bespravno i bez ikakvih važećih dozvola počeo graditi poslovni centar. Uz to bi prema zakonu trebao kazneno odgovarati, jer se zbog iskopavanja podzemnnih garaža u Erdödyevoj ulici dio spomenika kulture, stare zgrade tvornice "Nada Dimić" urušio.

Stanari okolnih zgrada u panici su i stanju pripravnosti za evakuaciju zbog mogućeg daljnjeg urušavanja.

Kerum je sam izjavio da je jedino on odgovoran za sve što se dogodilo. Građevinska inspekcija utvrdila je da je napravio niz nepravilnosti zbog kojih se urušila zgrada iz 19. stoljeća. Zatvorili su gradilište i zabranili daljnju gradnju.

Kerum, kako investitor nije imao građevinsku dozvolu. Prijašnja dozvola izdana je investitoru Poslovni centar Krešimir d.o.o. koji ne postoji. Prema novom Zakonu o gradnji građevinska dozvola ne smije biti starija od dvije godine, a Kerumu je ona izdana 2005.

Prema prijašnjem projektu bila je predviđena rekonstrukcija zgrade stare tvornice. Smjela se mijenjati samo unutrašnjost. Bila je planirana samo jedna razina podzemnih garaža.

Ministarstvo kulture uputilo je inspektore zaštite kulturnih dobara na mjesto urušavanja, a specijalizirani arhitekti i povjesničari umjetnosti ustanovill su da je riječ o devastaciji zaštićenog kulturnog dobra.

Građevinska inspekcija: Na gradilištu nije bilo nikakve dokumentacijeNakon što je utvrđeno da se izvode radovi koji nisu u skladu s ishođenim dozvolama, građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva jučer je zatvorila gradilište u Erdoedyjevoj ulici u Zagrebu i zabranila daljnju gradnju. Kako je danas priopćilo to isto Ministarstvo na gradilištu su vršeni radovi bez nadzora i nije bilo nikakve dokumentacije. Građevinska inspekcija Ministarstva nastavlja s daljnjim inspekcijskim nadzorom.

U ponedjeljak oko 15 sati u središtu Zagreba u Erdödyjevoj ulici na broju 16, urušila se zgrada bivše tekstilne tvornice ''Nada Dimić'', inače zaštićeni spomenik kulture.

Do urušavanja je došlo kada je radnim strojem iskopana zemlja uz temelje zgrade bivše tvornice, gdje se gradi podzemna garaža. Tada je došlo do potkopavanja i pucanja temelja na središnjem dijelu zgrade, i urušavanja zgrade na površini 15 puta sedam metara. Tijekom urušavanja nitko nije ozlijeđen, navodi zagrebačka policija.

Stanari su iste večeri, nešto prije 20 sati, primijetili novo urušavanje, a urušen je još jedan dio unutar kompleksa bivše tvornice "Nada Dimić". Stanarima okolnih zgrada u Erdoedyjevoj ulici ne prijeti nikakva opasnost.

Već dva i pol mjeseca na terenu bivše tvornice "Nada Dimić" kopaju se temelji za podzemnu garažu budućeg poslovnog centra, čiji je investitor tvrtka poznatog splitskog poduzetnika Željka Keruma, TP Kerum.

Vezane vijesti

Optuženi za Kupsku: Nismo krivi za urušavanje ulice i kuća

Optuženi za Kupsku: Nismo krivi za urušavanje ulice i kuća

Tri tvrtke i devetero odgovornih osoba optuženih da su prije tri i pol godine ugrozili živote stanara Kupske ulice u Zagrebu, koja se urušila, i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika