02.10.2007. / 08:16

Autor: Nina Tomljanović

POZITIVNA STRANA RAZVODA

Kredit za pomoć razvedenima

Iako se u Japanu još uvijek brakorazvodne parnice pokreću relativno rijetko u odnosu na primjerice SAD i Eurupu, neuspjeli brakovi su sve češći u zadnjih nekoliko godina

Ogaki Kyoritsu, japanska banka koja se nalazi u gradu Gifu u središnjem djelu zemlje odnedavno ''svježe'' razvedenim parovima nudi kredite. To često omogućuje jednoj strani, a ponekad i obje da ostaju u nezavidnoj financijskoj situaciji.

Ovaj neobičan kredit, za one koji okreću novu stranicu u životu, pomaže da pokriju razne životne troškove. "Ovim potezom ne želimo poticati razvode", rekao je glasnogovornik banke Yoshimi Aoki, "nego olakšati život osobama koje su životne okolnosti prisilile na takav potez".

Iako se u Japanu još uvijek brakorazvodne parnice pokreću relativno rijetko u odnosu na primjerice SAD i Eurupu, neuspjeli brakovi su sve češći u zadnjih nekoliko godina.

Po japanskom zakonu, osoba koja je ''skrivala'' razvod, primjerice varajući svojeg partnera ili partnericu, mora isplatiti 4 milijuna jena (oko 35.000 američkih dolara) kao kompenzaciju onom drugom.

Ali, nova vrsta kredita, barem tako kažu u banci Ogaki Kyoritsu, razvedenima omogućuje brzo podizanje novčanog iznosa od 5 milijuna jena (oko 43.000 dolara) uz kamatnu stopu od 5,8 posto.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika