02.10.2007. / 13:11

Autor: Nina Tomljanović

STATUS KOSOVA

Ceku: Proglašenje Kosova poslije 10. prosinca neće nikoga iznenaditi

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Ruecker je kazao da je Kontaktna skupina poslije prošlotjednog sastanka u New Yorku ponovila opredijeljenost za to da se status Kosova riješi u suglasnosti s voljom većine građana Kosova te da je to ono što je najznačajnije

Sinoć u Prištini, poslije redovitog mjesečnog sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom i zapovjednikom KFOR-a Xavierom Bout de Marnhacom kosovski premijer Agim Ceku je izjavio da proglašenje neovisnosti Kosova poslije 10. prosinca neće nikoga zateći ni iznenaditi te kako će kosovska strana jednostrano proglašavanje neovisnosti koordinirati sa SAD-om i drugim zemljama.

"Riječ je o koordiniranom proglašenju neovisnosti. Sve ćemo uraditi da, budemo li na to prisiljeni, to ne bude iznenađenje ni za koga, prije svega, ne za KFOR i UNMIK", rekao je Ceku dodajući da prištinski dužnosnici o tome često razgovaraju s međunarodnim dužnosnicima na Kosovu te da "vjeruje da takva odluka neće zateći nikoga u međunarodnoj zajednici i u organima sigurnosti na Kosovu".

Francuski general De Marnhac je rekao da KFOR ima planove za sve situacije, no da on ne bi želio govoriti o tome što će se dogoditi poslije 10. prosinca.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Ruecker je kazao da je Kontaktna skupina poslije prošlotjednog sastanka u New Yorku ponovila opredijeljenost za to da se status Kosova riješi u suglasnosti s voljom većine građana Kosova te da je to ono što je najznačajnije.

"Sa sastanka je poručeno da će status Kosova biti utvrđen u bliskoj budućnosti. Najvažnije je da je Kontaktna skupina poručila da će status Kosova biti riješen imajući u vidu političku volju većine na Kosovu", rekao je Ruecker.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika