02.10.2007. / 14:26

Autor: Martina Čizmić

ALPINIZAM

Hrvatske alpinistice osvojile Tirkiznu božicu

Hrvatske alpinistice Darija i Iris Bostjančić i Vedrana Simičević osvojile su šesti vrh svijeta Cho Oyu ili Tirkiznu božicu. Usponom na 8201 metar visok planinski vrh Himalaje, po prvi puta su dvije sestre bile istodobno na tom vrhu.

Tijekom uspona borile su se sa jakim vjetrom, dubokim snijegom i temperaturom od 40 stupnjava ispod ništice. Cijeli uspon iz baznog su logora pratile ostale članice, a putem dalekozora i radio stanice koordinirao iskusni himalajist Darko Berljak.

One su tek četvrta ženska alpinistička ekspedicija u povijesti koja je prešla magičnu granicu od 8.000 metara. Voditeljica i inicijatorica te ženske alpinističke ekspedicije je Ana Marija Bojko, a sudjelovale su Jana Mijailović, Pavla Kovač, Tihana Boban, Marija Maćešić, Ena Vrbek, Dubravka Županić, Iris Prebeg, Renata Randić, Jelena Dabić, Karolina Vranješ, Jasminka Vincenski, Milena Šijan, Irena Gayatri Horvat, Josipa Levar i Anita Carević.

Cho Oyu nalazi se na granici Tibeta, odnosno Kine i Nepala. Iskusne alpinistice spremale su se za taj pothvat godinu dana, a na ekspediciju su krenule iz Zagreba u Katmandu.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika