02.10.2007. / 14:56

Autor: Martina Čizmić

IZVJEŠĆE UN-A

Globalno zagrijavanje mijenja turističke navike

UN-ovi stručnjaci procjenjuju da će tijekom sljedećih nekolikoh desetljeća zbog globalnog zagrijavanja broj turista biti sve manji, odredišta će se mijenjati, a u zemljama ovisnim o turizmu sve će više ljudi ostajati bez posla.

Zbog straha izazvanog ekstremnim vremenskim prilikama i smanjenja broja letova zbog emisije stakleničkih plinova, daleka će putovanja postati sve neprivlačnija. Turisti će putovati u bliže krajeve kako bi iskoristili duža ljeta. Globalno zagrijavanj smanjiti će potražnju za putovanjima iz sjeverne Europe na Mediteran, iz Sjeverne Amerike na Karibe te izmjeđu sjevera i istoka Azije.

Ukupna potražnja za putovanjima mogla bi porasti do pet posto na godinu, a međunarodna putovanja vjerojatno će se udvostručiti do 2020. godine. Dužnosnici država ovisnih o turizmu istaknuli su da promjene u izboru odredišta i ekološka šteta koju im nanosi globalno zagrijavanje predstavljaju ozbiljnu prijenju njihovu turizmu i gospodarstvu.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika