03.10.2007. / 10:51

Autor: Nina Tomljanović

KONFERENCIJA U POVODU PREGOVORA S EU

Drobnjak: ''Hrvatska zaslužuje mjesto u EU i za njega će se boriti''

Vincent Degert šef Delegacije Europske komisije, koja je i organizator skupa, otvarajući konferenciju je naglasio da je Hrvatska postigla u dvije godine "značajan napredak" ali je najteži dio upravo ovaj gdje se sada nalazi

Na otvaranje konferencije u povodu 2. obljetnice otvaranja pregovora, glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je izjavio da Hrvatska odlučno nastavlja pregovore s Europskom unijom kako bi što prije postala 28. članica, a iako su njezini pregovori objektivno složeniji od prethodnih krugova proširenja, Hrvatska nije nezadovoljna njihovim ritmom, rekao je Drobnjak.

"Hrvatska čvrsto i odlučno nastavlja pregovore kako bi što prije postala 28. članica Europske unije", kazao je.

"Pred nama je veliki posao, ali Hrvatska zaslužuje mjesto u Europskoj uniji i za njega će se izboriti", naglasio je glavni hrvatski pregovarač koji se nazočnima obratio u ime predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Drobnjak je rekao da Zagreb nije nezadovoljan dosadašnjim ritmom pregovora, ali je naglasio da u njima "postoje dodatni elementi koji ih obilježavaju i čine složenijima".

Uvođenje mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, koja su na kraju "koristan instrument", ali u ovoj fazi traže veliki rad i vrijeme, Drobnjak je naveo kao razloge koji su ih učinili težima. Europska unija se zatim nalazila u svojevrsnoj krizi zbog propasti europskog Ustava, došlo je do zasićenja proširenjem, a i pregovori se sada vode s čak 27 država članica.

Drobnjak je kazao da pozivanje na činjenicu da su Hrvatski pregovori teži od prijašnjih "nije obezvrjeđivanje drugih niti traženje pokriće". "Zaoštrena pravila igre naložila su svima prilagodbu i učenje u hodu", dodao je.

Vincent Degert šef Delegacije Europske komisije, koja je i organizator skupa, otvarajući konferenciju je naglasio da je Hrvatska postigla u dvije godine "značajan napredak" ali je najteži dio upravo ovaj gdje se sada nalazi "kada je početak daleko, a kraj još nije na vidiku". Naglasio je kako je važno da javnost razumije proces jer "nesporazumi" do kojih ponekad dolazi mogu imati negativan utjecaj na proces.

Konferencija pod nazivom "Dvije godine nakon otvaranja pregovora: gdje se Hrvatska nalazi" nastavlja se u dva panela na kojima će hrvatski predstavnici, dužnosnici Europske komisije, kao i država članica koje su se nedavno priključile EU, govoriti o izazovima hrvatske na putu prema EU i pripremama za pristupanje.

Degart je naglasio da konferencija nije samo "proslava ili rekapitulacija" već i prigoda da se čuju iskustva drugih.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović održat će završni govor na skupu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika