03.10.2007. / 11:15

Autor: Nina Tomljanović

SABOR

Šeks podržao prijedlog stranaka da se vodi rasprava o haaškoj presudi

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u podne će predložiti da se aktualna saborska sjednica dopuni prijedlozima više klubova da Sabor kroz raspravu izrazi negodovanje haškom presudom "vukovarskoj trojci"

Nakon što su predstavnici klubova ponovili svoje zahtjeve za saborskom raspravom o haškoj presudi, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u podne će predložiti da se aktualna saborska sjednica dopuni prijedlozima više klubova da Sabor kroz raspravu izrazi negodovanje haškom presudom "vukovarskoj trojci".

Tako bi se dnevni red dopunio prijedlogom HSP-a da se haška presuda raspravi, suspendira daljnja primjena Ustavnog zakona o suradnji s Haagom te pokrene postupak pred Vijećem sigurnosti UN-a o svrsishodnosti daljnjeg djelovanja Haškog suda. Također bi se dopunio zajedničkim prijedlogom HSS-a i HSLS-a za raspravom i donošenjem rezolucije kojom bi Sabor izrazio negodovanje haškom presudom, kao i da premijer Ivo Sanader izvijesti što Vlada kani poduzeti na osporavanju presude.

HSP-ovac Pero Kovačević je istaknuo kako je velik interes javnosti da Sabor izrazi zgroženost haškom presudom, te da se utvrdi odgovornost za tu skandaloznu presudu, kako Haškog suda, tako i, kako je rekao, nadležnih hrvatskih institucija.

Željko Pecek iz HSS-a podsjetio je na prošlotjedni zahtjev HSS-a HSLS-a da se u Saboru imenuje radna skupina od svih stranaka koja bi sastavila, a Sabor potom konsenzusom izglasao rezoluciju kojom bi parlament izrazio negodovanje haškom presudom.

Pecek traži i da se Saboru obrati premijer Sanader, kako bi zastupnike izvijestio što Vlada poduzima na osporavanju presude, radi zaštite digniteta Domovinskog rata i načela pravednosti u cilju kažnjavanja ratnih zločina.

Damir Kajin iz IDS-a također smatra da bi se Sanader trebao obratiti Saboru, te drži da bi Sabor trebao razriješiti dilemu tko će, predsjednik države ili Vlade, o hrvatskom stavu prema haškoj presudi govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Zahtjev za saborskom raspravom i donošenjem dokumenta vezano uz hašku presudu podržali su i klubovi SDP-a i HNS-a.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika