04.10.2007. / 08:54

Autor: Nina Tomljanović

PRIMIRJE DVIJU KOREJA

Sjeverna i Južna Koreja potpisale deklaraciju o miru

Predsjednici su potpisali dokument koji se sastoji od osam točaka kojim se dvije zemlje obvezuju da će se angažirati na promicanju mira i prosperiteta poluotoka podijeljenog prije više od pet desetljeća

Nakon summita održanog u Pyongyangu južnokorejski predsjednik Roh Moo-Hyun i sjevernokorejski predsjednik Kim Jon Il potpisali su deklaraciju o miru.

Predsjednici su potpisali dokument koji se sastoji od osam točaka kojim se dvije zemlje obvezuju da će se angažirati na promicanju mira i prosperiteta poluotoka podijeljenog prije više od pet desetljeća.

"Sjeverna Koreja i Južna Koreja dijele jednako mišljenje prema kojemu je potrebno okončati ovu situaciju i uspostaviti sustav stalnoga mira", stoji u zajedničkom priopćenju.

Dvije Koreje nikada nisu zaključile nikakvo primirje niti mirovni sporazum nakon završetka Korejskog rata (1950-53.).

U finalnoj deklaraciji, obje zemlje pozivaju "na održavanje trodnevnog ili četverodnevnog summita" na kojemu će se potpisati mirovni sporazum, supotpisnice će biti SAD i Kina, sudionice rata.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje izrazio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon koji je "ohrabren tako velikim napretkom višestranih diplomatskih napora za Korejski poluotok bez nuklearnog oružja".

Vezane vijesti

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika