04.10.2007. / 10:44

Autor: Marijana Zrinjski

OTVORENO PISMO SANADERU

Tadić i Rožić savjetuju ne odgađanje ZERP-a

"Podsjećamo vas da ekološki dio gospodarskog pojasa, odnosno ZERP-a, nije dio Acquisa, tj. europske pravne stečevine, pa stoga nije dio pregovora s EU, niti Hrvatska treba tražiti dopuštenje iz EU za njegovo aktiviranje", pišu Tadić i Rožić, a kao potvrdu toga navode činjenicu da su Italija i Slovenija jednostrano proglasile svoje ekološke pojaseve u Jadranu", stoji u pismu premijeru koje potpisuju bivši HSP-ovci Tadić i Rožić

Miroslav Rožić, član Zajedničkog odbora Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora i Tonči Tadić, član Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU pozvali su danas u otvorenom pismu predsjednika Vlade Ivu Sanadera da nikako ne pokreće postupak ponovne odgode ZERP-a nego da vrijeme do 1. siječnja iduće godine, iskoristi "za pripremu provedbe Odluke Hrvatsko sabora o ZERP-u, te Zakona o Obalnoj straži, kako bi Hrvatska bila u ravnopravnom položaju s našim susjednim zemljama-članicama EU".

Bivši HSP-ovci u otvorenom pismu kažu da sa zabrinutošću prate prijetnje nekih članova Europskog parlamenta i Europske komisije iz Slovenije i Italije o kočenju hrvatskih pregovora s EU radi aktiviranja ZERP-a od 1. siječnja 2008., a osobito stoga što istog datuma Slovenija preuzima predsjedanje EU-om. Istaknuvši kako se ti zastupnici i povjerenici pozivaju na preporuku Europske komisije od 18. lipnja 2004. i na Trilateralni dogovor od 4. lipnja 2004. kojim se navodno Hrvatska obvezala da neće aktivirati ZERP bez pristanka Slovenije i Italije, Tadić i Rožić pišu da Hrvatska ne treba tražiti dopuštenje za aktiviranje ZERP-a.

"Podsjećamo vas da ekološki dio gospodarskog pojasa, odnosno ZERP-a, nije dio Acquisa, tj. europske pravne stečevine, pa stoga nije dio pregovora s EU, niti Hrvatska treba tražiti dopuštenje iz EU za njegovo aktiviranje", pišu Tadić i Rožić, a kao potvrdu toga navode činjenicu da su Italija i Slovenija jednostrano proglasile svoje ekološke pojaseve u Jadranu nakon navodnog Trilateralnog dogovora, ne konzultirajući pritom ni Hrvatsku, niti EU.

Još veću zabrinutost, kažu, izaziva to što se članovi Europskog parlamenta i Europske komisije protive "našem Zakonu o Obalnoj straži, kojeg također nazivaju 'jednostranim potezom'", upozoravaju Tadić i Rožić ustvrdivši kako je osnivanje Obalne straže nužno. "Država koja proglasi gospodarski pojas ili njegovu ekološku komponentu preuzima na sebe odgovornost za ekološku skrb o tom dijelu mora, pa je stoga nužno osnivanje naše Obalne straže", pišu Tadić i Rožić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika