04.10.2007. / 12:31

Autor: Nina Tomljanović

SABORSKA RASPRAVA

Kajin: ''Kapitalnu dobit neka plaćaju veliki, a ne mali dioničar''

HSP-ovac Pero Kovačević založio se da se ograniči raspolaganje dionicama u društvima za koja je državna revizija utvrdila nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji, kazavši da je revizija utvrdila nepravilnosti u čak 95,17 posto privatizacija

Saborski klubovi danas su upozorili da novi zakon o preuzimanju dioničkih društava ne bi smio postati filter kroz koji će se ozakoniti nezakonito stečena imovina u pretvorbi i privatizaciji.

HSP-ovac Pero Kovačević založio se da se ograniči raspolaganje dionicama u društvima za koja je državna revizija utvrdila nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji, kazavši da je revizija utvrdila nepravilnosti u čak 95,17 posto privatizacija.

"Braniteljima je ograničeno raspolaganje dionicama u Fondu za branitelje, a ovima se daje mogućnost da nezakonito stečene dionice sada prodaju i stječu dobit", dodao je.

S Kovačevićem se složio i HSS-ovac Ante Markov kaji je rekao da ''zakon ne smije biti filter kroz koji će se ozakoniti nezakonito stečena imovina''.

Damir Kajin iz IDS-a pozdravio je, pak, donošenje novog zakona kao "korisno štivo za buduća preuzimanja". "Ovo je izuzetno bitan zakon u trenutku kada u Hrvatskoj ima 600 ili 700 tisuća malih dioničara, nakon stampeda na HT", kazao je Kajin te ocijenio kako se malim dioničarima dobit stečena preprodajom dionica ne bi smjela oporezivati, ističući da je riječ o ljudima koji "pokušavaju zaraditi par tisuća kuna i riješiti se minusa na tekućem računu".

"Kapitalnu dobit neka plaćaju veliki, a ne mali dioničari", dodao je Kajin.

SDP-ovac Mato Arlović također je najavio podršku predloženom zakonu, upozorivši da se u praksi jača malo dioničarstvo i građane potiče na kupnju dionica, a zakonom se istovremeno stvaraju uvjeti za okrupnjavanje vlasništva.

Upozorio je da bi takav raskorak mogao dovesti do stvaranja i jačanja novog oblika financijskog inženjeringa, odnosno do stvaranja novih fondova i banaka specijaliziranih za otkup dionica od malih dioničara.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu zakona o računovodstvu.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika