04.10.2007. / 18:02

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Trčanjem do opuštenih grudi

Milijuni žena trče svaki dan, no malo je njih svjesno koliko je bitno pri tome nositi i dobar sportski grudnjak.

Znanstvenici sa sveučilišta u Portshmouthu otkrili su da se grudi prilikom trčanja poskakuju i time uzrokuju istezanje osjetljivog tkiva i ligamenata i time dovode do opuštanja grudi.

Izmjerili su da ukoliko žena trči 1500 metara, njene grudi "prijeđu" 135 metara. Studija je utvrdila da se svaka dojka pomakne u prosjeku za 9 centimetara tijekom jednog koraka. Ako uzmemo u obzir da je prosječna težina dojke 200 do 300 grama, to kretanje uzrokuje istezanje vanjske kože i veznog tkiva poznatog kao Cooperovi ligamenti.

Istezanje tkiva dojki može uzrokovati bol i neugodnosti, ali i dovesti do trajnog pucanja ligamenata i obješenosti.

Nošenje običnog grudnjaka smanjuje poskakivanje za 38 posto, no nošenje sportskog grudnjaka sa potporom smanjuje poskakivanje za 78 posto. Doktorica Joanne Scurr kaže kako bi žene trebale biti svjesne posljedica vježbanja bez pravilnog grudnjaka.

"Žene biraju kakvu će obuću nositi dok vježbaju pa bi isto tako trebale posvetiti vrijeme odabiru pravog sportskog grudnjaka. Čvrst sportski grudnjak sa potporom grudima smanjiti će istezanje Cooperovih ligamenata i održati čvrstoću grudi" upozorila je doktorica Scurr.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika